Al doilea domeniu schiabil în Munţii Sebeşului, la Poarta Raiului: 17 kilometri de pârtii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul domeniu schiabil ar urma să prindă contur în zona Luncile Prigoanei-Poarta Raiului-Vârful lui Pătru. Noua staţiune turistică ar trebui să fie atractivă pentru turişti, 12 luni pe an, nu numai iarna.

Primul proiect de transformare a zonei Poarta Raiului în staţiune turistică a fost întocmit în 2006.

Între timp, Consiliul Judeţean Alba a iniţiat şi finalizat Planul Urbanistic Zonal, pentru zona turistică „Poarta Raiului”. Suprafaţa  de păşune de 26.697 metri pătraţi, situată administrativ în extravilanul comunei Şugag, la 1.500 metri altitudine, a fost preluată, în vederea administrării, de administraţia judeţeană.

17 km de părtii

Potrivit documentaţiei pe terenul înconjurat de păduri ar urma să fie amenajate mai multe pârtii de schi în zona Luncile Prigoanei-Poarta Raiului-Vârful lui Pătru. Lungimea totală este estimată la 17 kilometri.

„Trebuie să precizez că va fi un domeniu schiabil separat de cel de la Şureanu. Ne-am asociat cu primăriile din Săsciori şi Şugag. Noi vom pune la dispoziţie componenta de utilităţi, de la  alimentare cu apă, canalizare, electricitate, la drumuri. Pregătim zona pentru o viitoare staţiune turistică“, a spus Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba. Cel mai probabil, proiectul va fi depus pentru finanţare la Ministerul Dezvoltării Regionale.

Teren de golf la 1.500 de metri altitudine

Tot pentru staţiunea turistică Poarta Raiului, sunt prezvăzute cinci unităţi cu aproximativ 500 de locuri de cazare, un lac pentru pescuit, un teren de golf şi un loc pentru aterizarea elicopterelor. Zona ar urma să fie atractivă pentru turişti, 12 luni pe an, nu numai iarna.

Reprezentanţii administraţiei judeţene susţin că vor monitoriza atent ridicarea noilor spaţii de cazare, pentru ca ariile protejate să nu fie afectate sau distruse. Mai exact nu vor agrea construcţiile care nu se integrează ca aspect cu peisajul montan, vopsite în culori stridente şi fără să respecte un regim standard de înălţime.

Şansele de reuşită sunt condiţionate şi de modernizarea drumului judeţean Oaşa – Luncile Prigoanei, precum şi de introducerea apei şi a energiei electrice în zonă.

În Munţii Sebeşului sunt funcţionale acum şapte pârtii în masivul Şureanu, la peste 1.600 metri altitudine. Investiţia aparţine omului de afaceri Ionuţ Popa, proprietarul societăţii Dip Grup SRL Alba Iulia.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite