Pagube de milioane de lei în urma controalelor Curţii de Conturi în Alba: salarii duble, pensii ilegale şi medicamente plătite eronat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Conturi a României a făcut public la sfârşitul săptămânii trecute reportul activităţii din anul 2010. În Alba au fost descoperite nereguli importante la Spitalul Judeţean de Urgenţă, Casa de Asigurări de Sănătate, Casa Judeţeană de Pensii şi la câteva primării.

La nivelul judeţului Alba au avut loc 48 de controale, majoritatea scoţând în evidenţă existenţa unor nereguli de ordin financiar. Cele mai invocate instituţii în raport, din acest punct de vedere, sunt Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Casa de Asigurări de Sănătate. Referirile la acestea se fac în acelaşi timp cu instituţii similare din ale judeţe.

Probleme la Casa de Asigurări şi Spitalul Judeţean

Asfel, nu au fost declarate, stabilite, înregistrate şi urmărite a se încasa venituri din contribuţii datorate de persoane fizice autorizate şi membrii ai asociaţiilor familiale în sumă totală de 66.289.000 de lei la CASJ Alba, Arad, Buzău, Prahova, Satu Mare, Teleorman, Vrancea. Nu s-au iniţiat procedurile legale de recuperare a debitelor reprezentând cheltuieli de spitalizare pentru pacienţii agresaţi sau accidentaţi de 4.302.000 de lei la CASJ Alba şi Satu Mare şi la 10 spitale, printre care şi cel din Alba Iulia.

S-a constatat efectuarea de servicii medicale invalidate şi neiniţierea măsurilor de recuperare a contravalorii lor de la persoanele răspunzătoare sau luarea de măsuri pentru revalidarea acestora în sumă totală de 104.000 lei la Spitalele Judeţene de Urgenţă Alba şi Mehedinţi şi decontarea nelegală a unor medicamente facturate în mod eronat de furnizorii de servicii medicale în sumă de 387.000 de lei la CASJ Alba.

Plăţi nelegale la Casa Judeţeană de Pensii


Inspectorii Curţii de Conturi au descoperit nereguli şi la Casa Judeţeană de Pensii. Valoarea estimată a abaterii constatate pentru cele Casele de Pensii Alba, Dâmboviţa, Covasna, Hunedoara, Sălaj, Timiş, Mureş, Maramureş a fost de 12.723.000 de lei, reprezentând debitori din pensii şi din contracte/declaraţii de asigurare. Tot la CJP Alba, alături de cele din Dâmboviţa, Covasna, Hunedoara, Sălaj, Timiş, Mureş, Maramureş, s-a mai găsit plata nelegală a unor pensii în sumă totală de 4.220.000 de lei.

La Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba s-a constatat că în unele cazuri, nu au fost cuprinşi în programele de activitate lunară în vederea efectuării inspecţiei fiscale generale contribuabilii care au declarat achiziţii de la contribuabili inactivi. Valoarea estimată a abaterii constatate o reprezintă valoarea TVA aferentă achiziţiilor de la contribuabili inactivi în sumă de 367.000 de lei precum şi impozitul de profit aferent cheltuielilor nedeductibile în sumă de 293.000 de lei. Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Alba nu a înregistrat în evidenţa contabilă lucrări şi servicii în sumă totală de 389.000 de lei şi nu a fost majorată valoarea imobilelor cu suma de 1.453.000 de lei reprezentând lucrări de investiţii.

Salarii ilegale la DSV şi APIA


La Direcţia Sanitar Veterinară Alba au fost efectuate plăţi nelegale, de la titlul bugetar „Cheltuieli de personal”, în sumă de 19.000 de lei (sumă aferentă anului 2009), ca urmare a faptului că au beneficiat de toate drepturile salariale cuvenite funcţiilor de conducere, două sau mai multe persoane care au ocupat concomitent aceeaşi funcţie de conducere, respectiv de director adjunct, în aceeaşi perioadă de timp. Şi la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură s-a identificat menţinerea pe funcţia de director a două persoane în acelaşi timp plătindu-le salariile în mod nelegal. La centrele judeţene Alba, Maramureş, Sălaj, Iaşi şi Tulcea valoarea estimată a abaterii constatate este, în total, de 214.000 de lei.

Acţiunile de audit şi control au vizat şi primăriile din judeţ. În comunele Albac, Arieşeni, Câlnic, Ciuruleasa, Horea, Mogoş, Scărişoara, Sohodol, Vinţu de Jos s-a făcut înregistrarea eronată în evidenţa contabilă a cheltuielilor cu amortizarea imobilizărilor. De asemenea, s-au făcut plăţi peste avansurile legale nerecuperate din achiziţionări de bunuri sau prestări servicii în sumă totală de 663.000 de lei la comunele Câlnic şi Poşaga.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite