Plante rare şi unicat în Parcul Dendrologic de lângă Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul Dendrologic este o oază de verdeaţă
Parcul Dendrologic este o oază de verdeaţă

Direcţia Silvice (DS) Alba vor împăduri, în perioada 15 martie-15 aprilie, 150 de hectare pe raza celor opt ocoale silvice aflate în subordine. La acţiune dedicate Lunii pădurii participă şi Parcul dendrologic de lângă Alba Iulia.

Această acţiune înseamnă şi plantare de puieţi, dar şi regenerare naturală, şi are loc cu ocazia Lunii Pădurii. „Anul trecut un grup de liceeni de la Colegiul Militar Liceal «Mihai Viteazul» şi de la Colegiul Naţional «Horea, Cloşca şi Crişan» au pregătit un teren de jumătate de hectar pe care vor fi plantaţi în această lună puieţi de pin şi molid. Arborii vor fi puşi într-o zonă mai umbroasă a parcului care va fi pusă în valoare şi va căpăta frumuseţe“, a spus Nicolae Pătrânjan, iniţiatorul şi administratorul Parcului Dendrologic „Dr. Ioan Vlad“, care se întinde pe o suprafaţă de 16 hectare.

Investiţie pentru agrement

În spaţiul dedicat acestui proiect în luna aprilie vor fi demarate şi alte lucrări de amenajare a parcului, care vor fi finanţate în mare parte de Consiliul local al municipiului Alba Iulia. Valoarea proiectului se ridică la 2,5 milioane de euro şi se referă la amenajarea unei zone de agrement la aproximativ trei kilometri de oraş, în zona denumită Valea Popii.

„Am reuşit să preluăm acest parc de la Direcţia Sivică Alba. În momentul de faţă deţine în jur de 800 de specii forestiere, ornamentale dar şi plante unicat. Am reuşit să-l trecem în proprietatea municipiului şi l-am integrat în pădurea Mamut, care are o suprafaţă de 660 de hectare“, a spus viceprimarul Ioan Bogăţan.

Vizitatori în Parcul Dendrologic

Proiectul administraţiei locale se referă la amenajarea unui drum pietonal în lungime de aproximativ doi kilometri, prevăzut cu şase puncte de belvedere de unde se vor putea vedea şi fotografia peisajele naturale. Pentru biciclişti şi roleri vor fi amenajate două piste în lungime de peste cinci kilometri. Proiectul prevede şi amenajarea unui mic parc de distracţii pe o suprafaţă de aproape un hectar de teren.

150 hectare împădurite în judeţ

În fiecare primăvară DS Alba realizează împăduriri pe teritoriul celor opt ocoale silvice din judeţ. Anul trecut s-au împădurit 183 hectare. Anul acesta DS Alba are în plan plantarea a 640 mii de puieţi din diferite specii. „Cea mai importantă acţiune din cadrul  manifestărilor constă în plantarea de puieţi. În campania de împăduriri din 2010, Direcţia Silvică va împădurii 150 ha, completări pe 25 ha terenuri degradate  şi va utiliza 640 mii puieţi din specii diferite: brad, molid, stejar, gorun, paltin, frasin, cireş, salcâm“, a precizat Mihai Palamaru, purtătorul de cuvânt al DS Alba.

Mai mult, ca în fiecare an, pepinierele DS Alba au şi surplus de puieţi, pe care îl vor vinde direcţiilor judeţelor învecinate sau proprietarilor privaţi. „DS Alba reuşeşte an de an să îşi producă puieţii apţi de plantat în solarii şi pepinierele proprii şi, chiar mai mult, să vândă şi celorlalte ocoale silvice de stat sau private cantităţile excedentare“, a explicat reprezentantul DS Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite