Sida cailor trimite la abator 600 de animale din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caii bolnavi vor fi adunaţi începând de astăzi şi până în data de 15 mai şi duşi la un abator din judeţ unde vor fi sacrificaţi. Proprietarii vor fi despăgubiţi cu sume între 1.000 şi 3.000 de lei. Cei care refuză să dea caii bolnavi la abatorizare vor fi amendaţi.

Un număr de 623 de cai din judeţul Alba vor fi sacrificaţi pentru că suferă de anemie infecţioasă, o boală incurabilă şi contagioasă. Proprietarii de cai vor fi despăgubiţi după ce exemplarul bolnav va fi evaluat de către o comisie formată din reprezentanţi ai autorităţilor şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba.

Cei mai mulţi cai bolnavi în zona Apusenilor

Anemia infecţioasă, denumită popular şi sida cailor, este o malaladie provocată de un virus. Mai este cunoscută şi sub denumirea de febră de mlaştină. Virusul are capacitatea de a infecta calul pe viaţă şi provoacă atacuri intermitente de boală urmate apoi de perioade în care animalul pare sănătos. Virusul se transmite prin intermediul insectelor, ţânţari, muşte sau căpuşi sau prin intermediul seringilor şi acelor, sau a instrumentelor de potcovărit nesterilizate. Pentru acestă boală nu există remediu şi din această cauză animalele trebuie sacrificate pentru a elimina focarele de infecţie.

La nivelul judeţului Alba cei mai mulţi cai care suferă de anemie infecţioasă se înregistraeză în zona Munţilor Apuseni. „Dintre cele 623 de animale bolnave 280 sunt din zona Apusenilor. Până la acest moment au fost evaluate 90 de capete, dar până la finalizarea acţiunii, în 15 mai, trebuie evaluate şi sacrificate toate animalele bolnave“, a explicat directorul DSVSA, Vasile Bereş. Procesul de îmbaracare a cailor pentru a fi transportaţi la abator va fi supravegheat de Asociaţia de protecţie a cailor Ecvin Protect din Alba.

Proprietarii vor fi despăgubiţi

Comisia de evaluare a animalelor va stabili în funcţie de starea de sănătate a cailor, vârsta exemplarelor şi modul în care au fost îngrijiţi suma cu care va fi despăgubiţi proprietarii. „Valoarea de despăgubire pentru un animal este între 1.000 şi 3.000 de lei. Vom cădea la înţelegere, DSVSA cu proprietarii. Este o campanie importantă şi bine finanţată, mai ales acum în vremuri de criză“, a mai spus Vasile Bereş. Proprieratii de cai bolnavi de anemie infecţioasă care vor refuza să dea animalul pentru sacrificare riscă amenzi între 2.400 şi 3.600 de lei.

„Până acum am înregistrat patru refuzuri, de multe ori proprietarii se leagă şi afectiv de aceste animale“, a mai spus directorul DSVSA.  Pe lângă amendă proprietarii cailor bolnavi trebuie să respecte şi nişte reguli stricte de îngijire a animalelor. „Practic se instituie un fel de sechestru. Proprietarii nu mai au voie să scoată animalul din grajd pentru că reprezintă un focar de infecţie pentru celălalte animale sănătoase. De asemenea animalul nu poate fi vândut“, a explicat Florin Bălgrădean, şef serviciu la DSVSA Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite