Peste 6.000 de nevoiaşi din Alba Iulia vor primi ajutoare alimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă făină şi zahăr, în acest an se distribuie mălai, paste făinoase, biscuiţi şi lapte praf. Distribuţia produselor se va face începând de luni, la Centrul de zi pentru pentru persoane vârstnice din oraş.

Aproape 200 de tone de alimente provenind din stocurile de intervenţie comunitară ale Uniunii Europene au fost repartizate pentru Alba Iulia. Spre deosebire de anii anteriori, persoanele nevoiaşe vor primi alimente diversificate. Ca o noutate pentru 2010, pe lângă făină şi zahăr, beneficiarii vor primi şi făină de mălai, paste, biscuiţi şi lapte praf.

În liste figurează peste 6.700 de beneficiari, persoane nevoiaşe cu venituri foarte mici. Dintre aceştia, în jur de 1.500 sunt pensionari, 2.400 persoane cu handicap, 2.200 de şomeri şi 550 de albaiulieni care au venit minim garantat.

„Avem deja liste întocmite cu numărul beneficiarilor. Acestea sunt orientative deoarece sunt întocmite la nivelul lunii iulie. La data distribuţiei, beneficiarii pot să nu mai primească indemnizaţie de şomaj, ajutor social sau pentru handicap, şi atunci noi vom lua în calcul documentele valabile la data respectivă. S-ar putea să existe şi beneficiari de care să nu se ştie până în momentul respectiv“, a precizat Delia Cristescu, directorul executiv al Serviciului Public de Asistenţă Socială Alba Iulia.

Tone de alimente

Astăzi a ajuns la Alba Iulia primul transport de paste făinoase. La începutul săptămânii a fost primită o parte din cantitatea de făină, mălai şi biscuiţi. Restul cantităţilor, precum şi zahărul şi laptele praf urmează să sosească în perioada următoare.

Pentru Alba Iulia au fost repartizate peste o sută de tone de făină, 47 de mălai, 24 de paste făinoase. De asemenea, urmează a fi repartizate peste 6,7 tone de zaghăr şi aceeaşi cantitate de lapte praf.

„Deja a devenit un obicei, programul se distribuţie a ajutoarelor alimentare se desfăşoară de doi ani, lumea le aşteaptă cu interes. Am avut şi persoane care s-au regăsit pe liste, dar nu au venit să-şi ridice alimentele. Pentru foarte mulţi albaiulieni, acest fel de ajutor este binevenit“, a spus Delia Cristescu.

Oameni mulţumiţi

Pe vremuri de criză, orice ajutor este primit cu braţele deschise de oameni.pentru mulţi dintre aceştia, reprezintă o parte din hrana ce o pun pe masă. „Mă descurc cu greu cu banii. Abia îmi ajung pentru trai.Aceste alimente pe care le primesc, mă scutesc de multe cheltuieli în plus. Am primit şi anul trecut. Fac plăcinte, rântaş, orice pot. Sunt bolnavă şi pe banii economisiţi o să-mi iau medicamente“, a spus Jenica Bumbu de 67 de ani.

„Puţinul pe care îl avem, nu ne ajunge. Îmi prind foarte bine alimentele în bucătărie. Dacă am cele necesare fac pe lângă pâine şi câte o plăcintă. Acum se dau şi paste, poţi să găteşti mai multe feluri de mâncare. Mamele cu bebeluşi se vor bucura de laptele praf, că e foarte scump să-l cumperi din alimentară sau farmacie“, a precizat  Liliana Bumbu, de 40 de ani.

Distribuţia alimentelor se va face începând de luni, la Centrul de zi pentru pentru persoane vârstnice din oraş. La ridicarea produselor, beneficiarii trebuie să prezinte actul de identitate şi cuponul de pensie, carnetul de şomaj, respectiv certificatul de încadrare în grad de handicap, valabile la data distribuţiei.

Cantitate produse alimentare/persoană
Făină: 15 kilograme
Mălai: 7 kilograme
Biscuiţi: 1,4 kilograme
Paste făinoase: 3,6 kilograme
Zahăr: 1 kilogram
Lapte praf: 1 kilogram

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite