Peste 30 de şcoli din judeţul Alba se vor închide de la toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În unele dintre şcolile care de la anul nu vor mai funcţiona s-au făcut în ultimii ani investiţii importante. Şcoala cu clase I-IV din Sălişte Deal a fost dotată anul trecut cu o centrală pe lemne. Investiţia a costat aproximativ 10.000 de lei

Din acestă toamnă vor fi închise şapte grădiniţie şi 24 de unităţi de învăţământ cu clase I-IV din judeţ. Alte două şcoli vor fi transformate din unităţi cu clase I-VIII, în şcoli cu clase I-IV.

Inspectorul şcolar general adjunct, Marcel Stan de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba spune că în acestă restructurare s-a ţinut cont în primul rând de numărul de elevi care sunt în diverse şcoli şi de asemenea, s-a stat de vorbă cu autorităţile locale care din acestă toamnă vor asigura buna funcţionare a şcolilor.

Investiţii fără rost

„În majoritatea şcolilor care nu vor mai funcţiona din toamnă numărul elevilor este sub 10. Excepţie fac şcoala din Sălişte Deal unde avem cel mai mare număr de elevi, 23 şi şcoala din Sibişeni, unde învaţă 12 elevi“, a spus inspectorul şcolar general adjunct Marcel Stan.

În şcoala cu cel mai mare număr de elevi care trebuie tramnsferaţi din toamnă, la Dălişte Deal anul trecut s-a făcut şi o investişie majoră. „A fost montată o centrală termică pe lemne. Băile, sunt foarte bine întreţinute. Şcoala arată chiar mai bine decât cea din centrul de comună, unde vor fi trimişi elevii“, a spus Cornel Moraru, viceprimarul comunei Sălişte.

Viceprimarul spune că distanţa de 3,5 kilometri şi condiţiile mai proaste din şcoala în care vor învăţa de la anul copiii din localitatea Sălişte Deal vor determina o rată mai mare a abandonului şcolar. „O să fie părinţi care nu o să vrea să-şi trimită copiii de şase-şapte ani la şcoală de la ora 7.30 dimineaţa. O să abandoneze şcoala. Nu este o decizie bună din nici un punct de vedere. Practic nu se mai plătesc cheltuielile pentru şcoală dar vom plăti tot atât motorina pentru transportul şcolar şi normă întreagă pentru şofer. Nu este nici o economie“, a mai spus Cornel Moraru.

Restrângerea de activitate elimină sitemul de predare simultan

În unele localităţi din judeţul Alba dispariţia şcolilor nu este considerată o nenorocire şi un mod de a îmbunătăţi calitatea învăţământului primar. O astfel de situaţie este şi la şcoala din Sibişeni, unde învaţă în acet moment 12 elevi. „Aceşti copii erau practic defavorizaţi pentru că nu este posibil să ai performanţe cu copiii când predat în acelaşi timp şi pentru clasa a I, a II-a, a III-a şi a IV-a“, a spus Alexandru Danciu, primarul comunei Vinţu de Jos.

În centru de comună, la Vinţu de Jos vor fi transferaţi atât elevii din şcoala de la Meredeu cât şi cei de la Sibişeni, dar după părerea edilului nu se va înregistra o rată mai mare a abandonului şcolar. „Distanţa de la Şibişeni este foarte mică, un kilometru, dar copiii vor avea asigurat transportul şcolar. Nu este vorba de costuri aici, ci de şansele copiilor. Părinţii de la Meredeu au făcut deja cereri de transfet la şcoala din Vinţu de Jos“, a mai spus primarul.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite