Peste 3000 de ornamente luminoase vor împodobi Alba Iulia de sărbătorile de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Beculeţele albastre, roşii ori albe precum gheaţa vor împânzii zonele cele mai circulate din oraş. În acest sezon, în parcurile de joacă vor fi montaţi pomi de Crăciun şi oameni de zăpadă. Brazii din Parcul Unirii vor fi împodobiţi cu perdele luminoase. Fântânile arteziene vor avea montate jocuri de lumini care imită apa.

Alba Iulia se pregăteşte de sărbătorile de iarnă. În aceste zile, municipalitatea se ocupă de decorarea oraşului. Valoarea contractului este de până la 5.300 lei.

Sfere, conuri, baghete şi ghirlande luminoase

Zona centrală a oraşului, dar şi Cetatea vor fi decorate cu mii de luminiţe. Pentru prima dată, anul acesta, vor fi împodobite şi străzile Vasile Alecsandri, Mărăşelşti, Cocorilor, Carpenului, ori Ioan Cuza. „Nu avem un decorator care se ocupă de amenajarea acestor ornamentelor, ci ne-am inspirat din cataloagele de specialitate. Vor fi instalate numeroase ghirlande, sfere, baghete, ori conuri cu leduri“, a spus Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al primăriei Alba Iulia. în oraş vor fi momtate peste 3.000 de decoraţiuni.

Este vorba despre 2.000 de ghirlande, perdele şi plase luminoase, 250 de sfere în formă de globuri, 100 de seturi de baghete cu leduri, în jur de 480 de conuri precum şi numeroase alte ornamente pentru stâlpi. Alţi 1.850 de metri de perdea cu leduri vor crea atmosfera de sărbătoare. De asemenea, cele şase fântâni arteziene din oraş vor fi decorate cu luminiţe albastre şi argintii. „Ca şi o noutate, în parcurile de joacă din oraş, vor fi montaţi pomi de Crăciun şi oameni de zăpadă. Este vorba despre 10 ornamente noi“, a mai spus reprezentantul municipalităţii.   

Tradiţie versus modernitate

Foarte mulţi albaiulieni consideră că în preajma Crăciunului încărcătura sufletească nu mai e pe primul loc. „Sfânta sărbătoare de Crăciun a devenit un moment în care uităm de latura spirituală. Toată lumea vrea lucruri moderne. Ne pierdem colindătorii şi obiceiurile“, a spus Gheorghe Raica, de 47 de ani, administrator. Unii tinerii consideră că oraşul ar putea fi mai frumos în prajma sărbătorilor de iarnă. „Din ce am văzut până acum, ornamentele mi se par destul de simple. Am impresia că nu emană căldura şi bucuria specifică sărbătorilor de iarnă. Eu sunt studentă în Cluj-Napoca, şi oraşul e mult mai bogat în decoraţii de Crăciun“, a spus Dorina Simina, în vârstă de 22 de ani. Studenta consideră că Parcului Unirii nu i se acordă atenţia necesară. „Parcul din Cetate ar putea fi decorat după modelul marilor capitale europene. În fiecare iarnă se pune la întâmplare o instalaţie luminoasă şi atât tot“, a mai spus studenta albaiuliancă. Adriana Epure consideră că decorul este frumos, dar ar trebui variat. „Nu cred că au apărut multe figurine noi. Cred că ar fi plăcut să apară şi unele ornamente mai speciale, cu reni, clopoţei, îngeraşi“, a spus Adriana Epure din Alba Iulia, în vârstă de 18 ani.


Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite