Peste 3.000 de lumânări aprinse la Alba Iulia pentru bucuria lucrurilor simple

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcul Custozza din faţa Universităţii „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia, a prins aseară viaţă pentru câteva ore. Cercetaşii au cântat, au reînviat jocurile copilăriei şi au mobilizat trecătorii. „Festivalul Luminii“ a adus un zâmbet pe feţele albaiulienilor. Au fost aprinse peste 3.000 de lumânări.

În jur de 3.300 de lumânări au dat viaţă aseară Parcul Custozza, din faţa Universităţii „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia. Fiecare alee a fost împânzită de candelele aprinse de membrii Centrului Local Axente Sever Alba Iulia ai Organizaţiei naţionale „Cercetaşii României“. „Festivalul Luminii“ s-a desfăşurat concomitent în mai multe localităţi din ţară.

image

Simbolul cercetaşilor, floarea de crin, a fost alcătuită în mijlocul parcului din 150 de lumânări. Au întregit atmosfera 40 de „televizoare“, cutii luminate pe interior ce prezentau poze ale activităţilor cercetaşilor.

Bucuria lucrurilor simple

Momentele pregătite de cercetaşi au reuşit să descreţească frunţile albaiulienilor. „Este o acţiune binevenită, atât pentru copii, deoarece îi mobilizează, îi învăţă să-şi folosească timpul liber într-un mod cât mai plăcut, cât şi pentru noi, ceilalţi, care putem să ne bucurăm de realizările lor. Am venit să-mi văd nepoţelul Bogdan, în vârstă de 13 ani, care este cercetaş“, a spus Eugen Murgoci, în vârstă de 67 de ani. Rozalia Caproş, de 61 de ani, a luat şi ea parte la „Festivalul Luminii“. „Mi se pare foarte frumos. Am iesit împreună cu familia, cu fiica mea şi nepoţii. Mi-ar plăcea să văd astfel de acţiuni cât mai des la noi în oraş“, a spus albaiulianca.

image

Cercetaşii au fost bucuroşi că au mobilizat oamenii. „Trebuie să ştim că ne putem bucura de lucrurile simple şi să vedem frumuseţea din acestea, nu numai din lucrurile mari, grandioase“, a spus Ioana Popa, de 18 ani, care face parte din Cercetaşii României de aproximativ un an.

Paul Mucea, coordonatorul centrului local Axente Sever s-a declarat încântat de faptul că evenimentul a fost bineprimit de albaiulieni.  „Se pare că cetăţenii din Alba Iulia sunt interesaţi de evenimente nonformale care destind atmosfera şi ies din cotidian“, a spus cercetaşul.

Tema simbolică: jocurile copilăriei

Evenimentul de aseară a adus în atenţia celor prezenţi jocurile copilăriei. Tinerii s-au jucat şotron sau „Steaua“, iar ceilalţi participanţi s-au delectat cu un recital la chitară ce a amintit de drumeţiile la munte sau au intrat în lumea personajelor lui Caragiale alături de trupa de teatru de amatori Skepsis. 

image

„Am plecat de la o idee simplă. Am încercat să aducem oamenii, pentru o oră, două, în oraş, să uite de probleme, să se bucure de o lumină, să se plimbe, să se bucure de activităţile pregătite, cântece la chitară, jocuri, piesă de teatru. Am mobilizat copii, tineri şi  bunici, iar acest lucru ne bucură“, a spus Cătălin Muntean, coordonator de programe în cadrul centrului local Axente Sever.

„Festivalul Luminii“ este un proiect sincron care a început în urmă cu cinci ani la Cluj-Napoca şi s-a desfăşoară la nivel naţional în mai multe oraşe, precum Bacău, Hunedoara, Miercurea Ciuc, Paşcani, Rădăuţi, Tîrgu-Mureş şi Tîrgu-Jiu. Din cauza vremii, acesta nu s-a mai ţinut în Cluj-Napoca, Timişoara şi Bucureşti şi a fost reprogramat pentru luna mai. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite