1.000 de copii din Alba au pierdut vaccinul anti-TBC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vaccinul împotriva Tuberculozei nu  a fost administrat  nou-născuţilor din judeţ începând cu luna ianuarie. Medicii de familie nu au mai primit începând cu luna martie a acestui an nici vaccinurile pentru dizenterie, hepatită B, poliomelită, tuse convulsivă şi tetanos

În lunile ianuarie, februarie şi martie în judeţul Alba s-au născut 958 de copii, iar în ultima lună mai mult de 100. Nou-născuţii nu au beneficiat de vaccinul împotriva Tuberculozei, deşi acesta este trecut pe lista vaccinurilor obligatorii. Medicii de familie nu au putut administra dozele de imunizare deoartece vaccinul lipseşte din stoc încă de la începutul acesti an. Agenţia Naţională a Medicamentului nu a dat avizul pentru vaccinul realizat de Institutul Cantacuzino şi din această cauză dozele necesare de vaccin BCG trebuie achiziţionate de la producători din străinătate, iar licitaţia pentru medicament durează câteva luni de zile.

Lipsesc şase tipuri de vaccinuri

„Vaccinul antri-TBC lipseşte de la începutul anului. Pentru lunile martie şi aprilie nu am primit, însă, nici alte vaccinuri obligatorii. Lipsesc dozele pentru dizenterie, hepatită B, poliomelită, tuse convulsivă şi tetanos“, a spus medicul de familie Viorica Gheţea. Medicul spune că părinţii sunt îngrijoraţi de această situaţie şi cer explicaţii de la cabinet. „Eu am înscrişi, la acest moment, 10 nou-născuţi.Părinţii ştiu că micuţii trebuie vaccinaţi şi se adresează cabinetului. Le spunem că nu sunt vaccinuri şi că nu au fost uitaţi. În momentul în care vor veni dozele vor fi chemaţi la vaccinare“, a mai spus Viorica Gheţea.

O parte dintre părinţi sunt însă nerăbdători şi doresc să-şi ştie copilul vaccinat. „Pe o perioadă scurtă de timp nu sunt probleme majore, dar aceste vaccinări trebuie făcute la copii. Părinţii dacă ţin neapărat să îşi vaccineze copilul anti-TBC pot să achiziţioneze vaccinul din import. Am auzit că sunt părinţi care au adus vaccinul BCG din Ungaria“, a spus medicul de familie George Haber.

Vaccin gratuit dar pe bani

„Am fost sunaţi de la cabinetul medicului de familie şi ni s-a spus că nu există vaccinul împotriva Tuberculozei, care trebuie făcut în primele luni de viaţă. Dacă dorim să-l facem înainte de rezolvarea acestei crize trebuie să-l achiziţionăm din banii noştri deşi este gratuit. Am înţeles că se găseşte în farmacii şi costă 250 de lei“, a spus Ioana Dragnea, din Alba Iulia, mama unui băieţel de două luni.

Purtătorul de cuvânt de la Direcţia de Sănătate Publică Alba, medicul Cristina Galoş spune că la Minister au început licitaţiile pentru vaccinul anti-TBC şi că dozele vor fi distribuite imediat ce vor ajunge în judeţul Alba. „Ministerul elaborează un nou calendar de vaccinare. Se va face o cartografiere a copiilor şi vor fi vaccinaţi şi nou-născuţii care nu au fost imunizaţi în perioada în care a lipsit vaccinul“, a spus Cristina Galoş.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite