Pescarii din Alba Iulia ies pe baltă în zilele libere de sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Pescarii nu se lasă intimidaţi de frig. Foto: Alexandra Radu
Pescarii nu se lasă intimidaţi de frig. Foto: Alexandra Radu

Temperaturile scăzute din ultimele zile nu i-au ţiunut pe pescari departe de bălţile din apropierea râurilor Mureş şi Ampoi. Cei care au avut timp liber au putut să meargă şi la o partidă de pescuit Ştefan Popescu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Pescarilor Sportivi din România spune că în zilele geroase cea mai bună baltă pentru pescuit pe timpul iernii este cea de la Lancrăm.

Pescarii nu se lasă descurajaţi de frig

În judeţul Alba au permis de pescuit aproximativ 4.000 de pescari. Pe timpul verii aceştia pot să pescuiască în majoritatea zonelor din judeţ. Cei care au timp liber de sărbători, sunt pescari împătimiţi şi au şi curaj pot să se aventureze pe bălţile îngheţate unde pot să pescuiască la copcă. „Cei care se încumetă trebuie să se asigure că este destul de groasă gheaţa. Mai ales dacă temperaturile sunt fluctuante. Pescari trebuie să fie şi bine echipaţi, dacă ies din casă“, a spus Ştefan Popescu.

În zile când temperaturile au coborât cu mut sub 0 grade Celcius balta de la Lancrăm a fost cea mai căutată de  pescarii îndrăzneţi. „În ultimele ierni nu am prea avut ocazia să pescuiesc fie pentru că am muncit fie pentru că nu am avut bălţi destul de îngheţate. Când a fost ger am ieşit la pescuit, la Lancrăm, dar pe urmă vremea s-a încălzit. Sper să mai fie frig macar încă vreo două trei zile până în februarie ca să mai merg la o partidă de pescuit la copcă“, a spus Marius Florea, de 33 de ani, un pescar pasionat din Alba Iulia.

Concurs de pescuit la copcă

Pe timpul verii în judeţul Alba au fost organizate şi concursuri de pescuit, iarna însă evenimentele de acest fel sunt mai rare. „Pescarii din judeţul Alba, înscrişi în Federaţie au primit o invitaţie la un concurs de pescuit la copcă organizat în judeţul Braşov. Noi nu organizăm deocamdată astfel de concursuri, dar poate reuşim la anul“, a mai spus preşedintele Federaţiei Naţionale a Pescarilor Sportivi din România.

Una dintre cele mai mari bălţi din judeţ este cea de la Aiud, unde vor putea fi organizate şi astfel de concursuri. „La Aiud lacul are o suprafaţă de 14 hectare. Anul acesta am dat drumul la peşte şi sperăm ca la anul să se poată pescui. Poate la iarna viitoare organizăm şi o copetiţie de pescuit la copcă, dacă va fi rece“, a mai spus Ştefan Popescu.

Necesarul pentru pescuit la copcă: o freză pentru găurit gheaţa, o paletă de adunat gheaţa, lansete scurte de aproximativ un metru, mulinetă mică şi fir subţire de 0,10-0,20 milimetri.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite