EXCLUSIV Perle ale elevilor din Alba la testarea naţională:„Pe plajă era multe fete dezbrăcate indecent“ şi „Primăvara înverzesc toate vieţuitoarele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezultatele la testarea naţională se afişează vineri la centrele de examen.
Rezultatele la testarea naţională se afişează vineri la centrele de examen.

Sutele de născociri scrise de elevi la proba de Limba română i-au lăsat mască pe profesorii corectori. Absolvenţii de gimnaziu au dovedit şi anul acesta prin confuzii, dezacorduri gramaticale şi „originalitate“ că au o pregătire sumară după patru ani de gimnaziu.

Perle ale elevilor din Alba la BAC: „Poliţaiul turmentat“ şi „Trahanache, traficant de droguri“ personaje în „Scrisoarea de omor“

Deşi proba la Limba română a fost considerată una cu subiecte accesibile de către profesorii de specialitate, elevii au dat dovadă de originalitate în tratarea cerinţelor.

„Subiectele au avut un nivel mediu de dificultate şi permiteau elevilor rezolvarea lor în 120 de minute. Au fost evaluate competenţele elevilor de receptare a mesajului scris dintr-un text literar şi non literar, precum şi producerea de mesaje scrise. Elevii trebuiau să argumenteze un text din specia literară basm şi să realizeze o compunere descriptivă. Subiectele au îmbinat armonios elemente de vocabular, de morfologie, sintaxă şi de punctuaţie învăţate în clasele V-VIII“, a precizat Dana Slevaş, profesor de Limba română la Şcoala „Avram Iancu“ din Alba Iulia.   

„Scrisul este unul moale în tonuri calde“

Absolvenţii de clasa a VIII-a au avut de interpretat un text la prima vedere din basmul „Rodul tainic“ scris de Ioan Slavici. Elevii s-au întrecut în definiţii „fantastice“ ale basmului. „Această operă aparţine speciei literare deoarece în operă sunt feciori de împărat, boieri, chiar şi feţi-frumoşi, ceea ce în lumea reală nu mai sunt“ sau „textul citat aparţine speciei literare a basmului deoarece scrisul este unul moale în tonuri calde“.

Personaje de basm: „Blană bătrână“ şi „împăratul din curtea răgească“

În interpretarea elevilor, chiar şi personajele sunt altele. Personaj ajutător, o babă devine „o blană bătrână“ iar împăratul domneşte la „curtea răgească“. „În scorbura copacului imens se afla o colibă în care era o blană bătrână“, a scris pe foaia de examen un elev. „În concluzie, deducem că acest basm «Rodul tainic» este un basm pe placu tuturor pt. că împăratul din curtea răgească este un om bun, dar feciorii de împărat şi boierii de toate spiţele sunt răi“, îşi încheie lucrarea un alt candidat.

Limbaj greoi

Alte exprimări ale candidaţilor sunt lipsite de coerenţă. „Timpul este nedeterminat, vorbindu-se doar despre împărăţia împăratului  în a cărui curte se afla un pom nespecificându-se timpul“, a scris un elev. Chiar dacă se preciza că autorul basmului este Ioan Slavici, pentru unul dintre absolvenţi, scriitorul este cu totul necunoscut: „Autorul e anonim şi acest basm este alcătuit de la gură la gură, de la om la om“.

Nici la capitolul descriere nu au lipsit exprimările lipsite de coerenţă, care au scăzut punctajul. În ceea ce priveşte găsirea unui sinonim, adică un cuvânt cu acelaşi înţeles pentru substantivul „fetele“, elevii au dat ca exemple cuvintele „muieri“, „femele“, „mândre“, „domnişori“ şi „puştoaice“.

 „Elevii au avut un limbaj superficial, deficitar, aceştia fiind incapabili să descrie un peisaj, să-şi imagineze un tablou din natură. Lipsa de imaginaţie poate fi pusă pe seamna realităţii virtuale, a imaginii de sinteză pe care o găsesc pe internet. Cauza principală este lipsa lecturii, a studiului aprofundat. Perlele denotă lipsa de cursivitate, coerenţă în exprimare“, a completat Dana Slevaş, profesor de Limba română.

Alte perle ale elevilor din Alba la testarea naţională:

„Pe când să ne duceam spre casă, autocarul sa stricat apoi am aşteptat până a venit un mecanic să îl tomnească“.

„Primăvara înverzesc toate vieţuitoarele“.

„Ne-am îmbălsămat de aerul de la nuntă“.

„Eu vaş descrie un tablou din natură deoarece să vedeţi cum arată natura“.

„Eram foarte absolvit de acel peisaj miritim“.

„Pe plajă era multe fete dezbrăcate indecent“.

Notele la testarea naţională vor fi afişate mâine, la centrele de examen, cel târziu până la ora 14.00, iar pe 27 iunie se afişează notele finale după soluţionarea contestaţiilor.




Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite