Pericol de avalanşă în Masivul Şureanu la peste 1700 de metri altitudine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii Serviciului Salvamont Alba au transmis vineri o atenţionarea privind pericolul producerii de avalanşe în Masivul Şureanu la peste 1700 de metri altitudine. Turiştii care urcă la schiat pe pârtiile din zonă sunt rugaţi să nu se abată de la trasele şi pârtiile amenajate.

Potrivit Salvamont Alba gradul de pericol este de „nivel 3“, la altitudini ce depăşesc 1700 de metri. Turiştii care schiază pe pârtiile din domeniul Şureanu nu sunt expuşi pericolului decât în situaţia în care se abat de la traseele amenajate.

În zona pârtiilor din masivul Şureanu stratul de zăpadă măsoară 80 – 90 de centimeti şi ninge în continuare. Temperaturile erau cuprinse vineri dimineaţă între – 10 grade Celsius şi – 14 grade Celsius. Şoferii care urcă pe munte trebuie să aibă lanţuri antiderapante. De la Şugag la Barajul Oaşa carosabilul de pe DN 67C este acoperit cu polei. De la Barajul Oaşa la domeniul schiabil, pe o lungime de 18 kiloemtri, drumul judeţean este acoperit cu zăpadă şi gheaţă. La Şureanu sunt deschise şapte pârtii şi funcţionează două instalaţii teleschi şi un telescaun.

„Recomandăm turiştilor să nu părăsească pistele special amenajate pentru schi sau snowbording deoarece, din cauza viscolului şi a ceţei, pericolul de rătăcire este foarte mare“, se afirmă într-un comunicat al Inspectoratului de Jandarmi Alba.

În cealaltă zonă de schi din Alba, la Arieşeni în Munţii Apuseni, situaţia este mult mai calmă. Temperatura era vineri dimineaţă pe pârtiile de la Vârtop de – 4 grade Celsius, iar zăpadă măsoară 80 de centimetri. Atât în Şureanu cât şi la Vârtop sunt în vigoare avertizări pentru vânt puternic şi ceaţă, valabile vineri, sâmbătă şi duminică.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite