Alba Iulia: Pensiunile au devenit atracţiile turismului montan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Pensiunile au devenit atracţiile turismului montan
Alba Iulia: Pensiunile au devenit atracţiile turismului montan

100 de pensiuni turistice şi agroturistice sunt acreditate de ANTREC Alba

Stimularea turismului rural în România este responsabilitatea Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural (ANTREC), care a deschis filiale în aproape fiecare judeţ al ţării şi în 770 de sate. Filiala ANTREC Alba există din anul 1994 şi este membră fondatoare ANTREC România.

„În judeţul Alba se practică agroturismul de foarte mulţi ani chiar şi înainte de 1990, datorită atractivităţii formelor de relief din Munţii Apuseni şi a istoriei bogate a acestor meleaguri”, a declarat Emil-Anton Comşa, preşedinte ANTREC, filiala Alba.

Terapie antistres


Primele clasificări de pensiuni s-au făcut în anul 1997, la Rimetea şi la Albac. Până în prezent au fost clasificate circa 100 de pensiuni turistice şi agroturistice. În anul 2004 au fost clasificate 23 de pensiuni la Rimetea şi pensiunile „Detunata” din Abrud şi „Poiana Verde” din Albac, prima pensiune de 4 margarete din judeţul Alba. În perioada 2005-2006 au fost clasificate 4 pensiuni de 5 margarete, „La mesteceni” din Răhău, „Floarea soarelui” din Ighiu, „Steaua Arieşului” din Albac şi „Casa cu dor” din Ampoiţa. Un număr de circa 20 de pensiuni pregătesc actele necesare clasificării, din care circa 10 îndeplinesc criteriile de clasificare la 3 margarete.

„Satele noastre ne surprind mereu cu simplitatea şi varietatea reţetelor culinare, puternică legătură cu natura şi fenomenele ei. Conştientizăm un mare adevăr, cea mai bună terapie antistres este turismul rural”, a mai adăugat Emil-Anton Comşa. Cele mai multe locuri de cazare în pensiuni sunt la Albac, Rimetea, Arieşeni şi Gîrda de Sus.

Potrivit statisticilor deţinute de ANTREC Alba, în 2008 aproximativ 65.000 de turişti s-au cazat în pensiunile acreditate din judeţ. Preţurile sunt avantajoase. Într-o pensiune de trei margarete, o noapte de cazare cu mic dejun inclus costă între 70 şi 120 de lei, iar într-una de două margarete între 45 şi 70 de lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite