Alba Iulia: Pensionarii iau bani împrumut şi se pregătesc pentru iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Pensionarii iau bani împrumut şi se pregătesc pentru  iarnă
Alba Iulia: Pensionarii iau bani împrumut şi se pregătesc pentru iarnă

Sute de pensionari din Alba apelează lunar la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor pentru a lua bani cu împumut.

Mai mult de 10 bătrâni trec pragul CARP în fiecare zi ca să ceară bani. „Numărul persoanelor care împrumută de la noi este oarecum constant, însă fluctuant cu 15-20 de procente în perioada sărbătorilor şi a toamnei când oamenii îşi pun la punct apartamentele, zugrăvesc şi se pregătesc pentru iarnă”, a declarat Minodora Nechifor, director economic al CARP Alba. Din 1 ianuarie până în 31 august, CAPR Alba a acordat 2060 de împrumururi, valoarea medie fiind de 1886 lei.
 
Credit pentru medicamente şi nevoie personale

Pensionarii care apelează a CARP nu cer sume semnificative ci mai degrabă cel mult, câteva sute de lei ca să se poată ajunge de la o pensie la alta. În general bătrânii au nevoie de bani pentru nevoi personale, dar şi pentru a-şi ajuta familia. „Unii vin aici să ceară bani ca să îşi ajute copiii rămaşi şomeri şi care au, la rândul lor, rate la bănci sau pentru a fi capabili să îşi ajute nepoţii să meargă la facultate sau pentru a-şi cumpăra medicamente”, a completat Minodora Nechifor. Bătrânii trec pragul CARP Alba lunar pentru a cere bani sau pentru a-şi plăti ratele. „Am pensie de 300 de lei şi am nevoie de bani. Ultima dată am scos 500 de lei ca să pot merge la copii. În general iau lunar cam 200 lei. De Crăciun m-am programat să iau 500 lei. Probleme nu-mi fac pentru că eu întotdeauna reuşesc să îmi achit datoriile”, a declarat Rafila Bâscă, o pensionară de 71 de ani.  

Sume între 500 şi 2000 lei

Sumele solicitate lunar de pensionarii din judeţul Alba se situează între 500 şi 2000 lei şi lunar numărul pensionarilor care apelează la CARP este de ordinul sutelor. Doar pentru luna septembrie a.c. la CARP Alba s-au înregistrat peste 250 de cereri care se vor plăti conform programărilor inclusiv în luna octombrie. Necazurile îi fac pe oameni să solicite inclusiv ajutoare nerambursabile. „Un caz discutat şi aprobat astăzi de consiliul director a fost cel al unui pensionar care solicita ajutor nerambursabil pentru a-şi procura medicamente în condiţiile în care pensia sa este de 30 lei”, a spus Minodora Nechifor.

CARP Alba numără 7000 de membri la nivelul judeţului şi 14 filiale, însă numărul pensionarilor din judeţ trece de 40.000. „Cred că oamenii care nu apelează la CARP o fac din lipsă de informaţii, însă Consiliul Director caută să îi ajute. E nevoie doar să se înscrie în CARP”, a mai adăugat Minodora Nechifor.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite