Alba Iulia: Pensia de invaliditate, soluţie pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de persoane ajung zilnic la cabinetul de expertiză medicală pentru a vedea dacă se pot pensiona pe caz de boală. Majoritatea celor care doresc să se pensioneze anticipat sunt şomeri rămaşi fără loc de muncă. Medicii se aşteaptă ca numărul să crească în perioada următoare.

Tot mai multe persoane rămase fără un loc de muncă sau fără o sursă de venit vin la cabinetul de expertiză medicală din cadrul Spitalului Judeţean Alba pentru a se interesa modalităţile prin care ar putea să obţină pensia de boală.

„S-a semnalat o creştere a persoanelor care vin  la noi să se intereseze de condiţiile în care se poate acorda pensia de boală. Mi-e teamă că afluxul va fi mai mare anul viitor. Acum sunt persoane care beneficiază încă de şomaj. Există persoane cu boli cronice, în jurul vârstei de 50 de ani, care au lucrat chiar dacă sufereau de hipertensiune, diabet sau alte boli. Pierzându-şi locul de muncă se văd în imposibilitatea de a-şi mai găsi altceva şi atunci încearcă să se încadreze în boală“, a spus medicul Simona Cosma, şeful Serviciului de expertiză medicală Alba.

Bolile cardiovasculare, cele mai frecvente

Din cele aproximativ 12.000 de persoane încadrate în handicap, cele mai multe suferă de boli cardiovasculare. Acestea sunt urmate de persoane cu tulburări mentale şi de comportament, boli neurologice, ortopedice şi endocrine.

Doctorul Simona Cosma a precizat că nu există, deocamdată, o creştere semnificativă a numărului persoanelor încadrate cu un grad de handicap şi pensionate. Aceasta pentru că foarte multe cereri sunt respinse de comisia care decide cine poate să primească o astfel de pensie.

„La sfârşitul anului trecut am avut un număr de 11.733 de pensionari. Există o creştere cu aproape 250 de cazuri“, a afirmat medicul. Dosarul de boală se reînnoieşte cel puţin o dată la un an de zile.

„A trebuit să mă prezint la comisie pentru reînnoirea dosarului. Am o tensiune foarte mare la care se adaugă ceva probleme cu stomacul şi guta. Am pensie de boală de un an de zile“, a spus Vasile Lungu, în vârstă de 54 de ani, din Alba Iulia.

Peste 100.000 de concedii medicale


Medicii au înregistrat, în schimb, o creştere importantă a numărului de concedii medicale. „Au crescut concediile medicale cu peste 20 la sută. În primele zece luni ale anului acesta avem un număr de 110.985 de concedii medicale de peste 90 de zile, faţă de 91.177, în 2009.

A crescut şi numărul concediilor medicale acordate pentru o perioană mai mare de un an de zile, de la 11.688 la 14.897“, a mai spus doctorul Simona Cosma. Cele mai multe concedii sunt acordate pentru tuberculoză, cancer şi boli cardiovasculare severe.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite