Alba Iulia: Pictură murală despre libertate în Penitenciarul Aiud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Pictură murală despre libertate în Penitenciarul Aiud
Alba Iulia: Pictură murală despre libertate în Penitenciarul Aiud

În perioada 9-10 octombrie  la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Aiud a avut loc un eveniment deosebit care face parte din proiectul „Arta în penitenciare” lansat în urmă cu cinci ani de Inter-Art. În cadrul proiectului au fost iniţiaţi în arte plastice aproximativ 60-70 de deţinuţi.

Citeşte şi:



Timp de două zile, şapte artişti plastici şi un deţinut au decorat cu creaţii proprii zidul dincolo de care se află bucătăria Penitenciarului de Maximă Siguranţă Aiud. „Conducerea penitenciarului ne-a solicitat să găsim idei pentru această pictură murală din incinta închisorii şi am căzut de comun acord ca libertatea să reprezinte tema lucrărilor noastre”, ne-a declarat Ştefan Balog, preşedintele Fundaţiei Inter-Art Aiud.

Alături de Ştefan Balog, au pictat zidul de lângă aleea ce duce la biserica şi biblioteca din penitenciar, Zsuzsanna Barabaş (Cluj Napoca), Maria Cristina Oneţ (Hunedoara), Mira Marincaş (Satu Mare), Lucian Szekely-Răfan (Cluj Napoca), Isabela Balog (Cluj Napoca) şi prof.dr. Dorel Găină, cărora li s-a alăturat persoană privată de libertate.

 „Deţinutul este o cunoştinţă mai veche a noastră, a participat şi la o tabără de artă plastică organizată în incinta penitenciarului, cu participarea a zece artişti, care timp de două săptămâni au creat în condiţii identice cu ale persoanelor private de libertate. Deţinutul, despre care vorbesc, are talentul, abilităţile necesare picturii şi merită întreg sprijinul Inter-Art pe această latură ”, a mai precizat Ştefan Balog.

Ieşire la lumină

Revenit în Penitenciarul Aiud după ce în 2008 a simţit timp de două săptămâni ce înseamnă privarea de libertate, prof.dr. Dorel Găină a declarat: „Anul trecut am simţit bucuria unei libertăţi într-un fel de călătorie cosmică fără să apelăm la tehnologia NASA. Eram într-o altă lume, pe care deţinuţii şi-o gestionează ca pe o călătorie cu termen dat şi este fantastic cum ştiu să creeze o stare de altă lume“.

Artiştii care au fost prezenţi anul trecut în penitenciar au început să-i cunoască mai bine pe deţinuţi. „Noi am văzut că nu există un singur adevăr, ci foarte multe, unele mai drepte, altele mai strâmbe. Sunt oameni care afară au făcut fapte oribile, iar aici se leapădă de ele, nu le recunosc, pentru că le-ar îngreuna trecerea prin timp în această călătorie. Alţii sunt foarte sinceri cu ei, regretă sau nu fapta, dar ştiu să-şi poarte poverile la un mod demn şi corect“ a mai declarat prof. dr. Dorel Găină.

 „Mesajul nostru este o ofertă a unui dialog cu bucuria culorii, cu speranţa faptului că dintr-un gri şi dintr-un negru să se propună o ieşire la lumină. Atenţie, nu o evadare, ci o ieşire la lumină!“, a mai spus Dorel Găină.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite