15 ani de închisoare pentru membrii unei grupări din Alba specializată în fraude informatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dosarul a fost trimis Tribunalului Brăila
Dosarul a fost trimis Tribunalului Brăila

Bărbaţii au fost condamnaţi  pentru infracţiuni informatice, după ce au înşelat peste 30 de persoane. Postau anunţuri false pe internet de vânzări de maşini second-hand şi cereau clienţilor plată în avans.

Gruparea a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT Alba Iulia în august 2010 pentru infracţiunuile de constituire de grup infracţional organizat, introducere de date informatice într-un sistem informatic fără drept şi înşelăciune în formă continuată.

Prejudiciu 160.000 lei

Potrivit rechizitoriului procurorilor DIICOT Alba Iulia gruparea infracţională era coordonată de Andrei Buta, Radu Bârcea şi Lupu Petru. În judecată au mai fost trimişi Nistor Horaţiu Stelian, Logo Gheorghe Cosmin, Negrescu Gabriel Paul, Todericiu Dragoş Partenie, Hârbea Gabriel Andrei şi Mancaş Alexandru.

Procurorii au stabilit că bărbaţii postau anunţuri fictive pe internet de  vânzare de maşini la mâna a doua, aduse din Germania la preţuri promoţionale. Ca mod de operare ataşau anunţului câte o poză cu autoturismele, pe care de fapt nu le deţineau. Actele de proprietate false erau trimise prin fax viitorilor cumpărători. Vânzătorii aveau identităţi fictive, iar datele de contact erau mereu schimbate. Păgubiţii primeau prin telefon numărul de cont în care să trimită sume de bani drept avans. Anchetatorii au reţinut şi cazul unei persoane care a achitat în zece rate suma de 30.000 de lei, cu promisiunea că va primi un autoturism de lux adus din Germania.

„Pentru a întări convingerea victimelor că afacerea ar fi reală şi a le determina să le trimită banii, suspecţii le trimiteau acestora prin fax diverse acte false: antecontracte, copii de pe cărţile de identitate ale titularului contului în care se trimiteau banii. În convorbirile telefonice pe care le aveau cu victimele, membrii grupării îşi declinau identităţi fictive sau se prezentau cu identitatea unor altor persoane. Pentru a nu se deconspira, aceştia schimbau frecvent anunţurile postate pe internet, lăsând alte date de contact (alte nume şi numere de telefon). În urma cercetărilor, prejudiciul a fost estimat la peste 160.000 de lei.“, se arăta în comunicatul IGPR din ziua în care s-au făcut percheziţiile domiciliare în judeţele în judeţele Alba, Mureş şi Hunedoara.

Pedepse majorate

În februarie 2011,un complet de judecată de la Tribunalul Alba i-a condamnat pe Petru Lupu şi Andrei Buta la câte 5 ani de închisoare cu executare. Ceilalţi şapte membri ai grupării infracţionale au primit pedepse între 1-3 ani de închisoare, cu suspendare.

Dosarul a ajuns la Curtea de Apel din Alba Iulia. Judecătorii au admis  joi,  apelul DIICOT şi au majorat pedepsele pentru Andrei Buta şi Lupu Petru. de la 5 ani, cât a dispus instanţa de fond pentru fiecare la 6 ani închisoare cu executare. Radu Bârcea a primit pedeapsa de 3 ani de închisoare cu executare,  nu cu suspendare cum a stabilit instanþa de fond. Cei trei inculpaţi sunt consideraţi cã au bazele grupului infracţional. Hotărârea poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Printre membrii reţelei se află tineri absolvenţi ai Facultăţii de Drept, atu de care s-au folosit pentru câştigarea încrederii persoanelor înşelate. Activitatea infracţională a avut loc în perioada 2008-2009.

Procurorii au mai stabilit că unul din conturile folosite de inculpaţi era comun cu a grupării din dosarul „Singer“. În această cauză au fost trimise în judecată, în august 2009, un număr de 32 de persoane, acuzate de iniţiere şi aderare la grup infracţional organizat şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Procurorii  au stabilit că membrii reţelei au înşelat prin metoda „maşinii de cusut Singer“ peste 1.000 de persoane din toată ţara, cărora le-au provocat o pagubă financiară de aproape trei milioane de lei.

Comunicatul Curţii de Apel Alba Iulia:

„Curtea de Apel Alba Iulia a admis apelul DIICOT şi a majorat pedepsele aplicate inculpaţilor L.P şi i B.A.I. , de la 5 ani cât a dispus instanţa de fond la 6 ani închisoare cu executare, iar cu privire la inculpatul B.R. a dispus ca pedeapsa de 3 ani de închisoare sã fie executatã în regim privativ de libertate, nu cu suspendare cum a stabilit instanþa de fond. Aceşti 3 inculpaþi sunt consideraþi cã au bazele grupului infracþional.
Curtea de Apel Alba Iulia a respins ca nefondate apelurile inculpaţilor menţinând cu privire la ceilalţi 6 inculpaţi pedepsele stabilite de instanţa de fond, cuprinse între 1 an şi 3 ani de închisoare cu suspendare.  Curtea de Apel Alba Iulia a menţinut celelalte dispoziþii ale sentinţei penale atacate.

Decizia Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivã şi poate fi atacatã cu recurs în termen de 10 zile, de la pronunţare cu părţile prezente şi de la comunicare cu pãrţile lipsã, competenţa de soluţionare a recursului revenind Înaltei Curþi de Casaþie şi Justiţie“
 



Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite