Paul Scrobotă a participat la deshumarea victimelor ucise de comunişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paul Scrobotă este directorul Muzeului de Istorie şi Ştiinţele naturii din Aiud. Din 2006 a participat la acţiunile de investigare şi deshumare a victimelor comunismului în calitate de arheolog.

Director al Muzeului din Aiud

Paul Scrobotă, a terminat studiile la Alba Iulia şi mai apoi s-a întors la Aiud. Este directorul Muzeului din localitate şi vorbeşte cu plăcere despre expoziţiile permanente şi despre colecţiile inedite pe care instituţia le deţine. „În patrimoniul muzeului se găsesc 30.000 de piese. Expoziţia permanentă începe cu paleoliticul final şi se încheie cu perioada modernă. Mândria muzeului de Istorie de la Aiud este depozitul de bronzuri, care conţine arme şi unelte, topare de tip celt, apărători de braţ şi alte piese. Este deosebită şi colecţia din Papua-Noua Guinee. De asemenea interesante sunt colecţiile de la secţia de Ştiinţe ale Naturii “, a spus Paul Scrobotă.

Muzeul de la Aiud este vizitat anual de câteva mii de persoane dar potenţialul său este mai mare. „În ultimii ani cei mai mulţi vizitatori sunt străini. Din păcate interesul profesorilor de istorie sau de ştiinţele naturii şi interesul tinerilor este mai scăzut faţă de anii anteriori. Nu se mai desfăşoară ore în muzeu, deşi există această oportunitate. În ultimul timp doar învăţătorii au mai venit cu copiii să vadă expoziţiile“, a spus Paul Scrobotă.

Arheologie contemporană

Din anul 2006 Paul Scrobotă s-a alăturat echipei de arheologi care au participat la investigaţiile efectuate de Institutul de Cercetare a Crimelor Comunismului din România , pentru descoperirea victimelor fostei Securităţi. „În timpul facultăţii am făcut practică pe şantierele arheologice cu profesorul Gheorghe Petrov, care îl cunoştea pe Marius Oprea. Profesorul Petrov a apelat la mine şi am acceptat. Munca pe care o făcea Institutul era foarte importantă şi din acestă cauză am hotărât să rămân în şi în echipa Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, care va continua cercetările“, a spus Paul Scrobotă.

Tânărul de la Aiud spune că pe teren deshumările se fac la fel ca o săpătură arheologică. „Am participat la deshunări în toată zona Transilvaniei şi în Banat. Mai întâi trebuie localizat mormântul care nu are nici un fel de însemn. Localizările se fac pe baza mărturiilor oamenilor din sat. Uneori trebuie să căutăm mai mult pentru că în timp au apărut alunecări de teren sau alte modificări. Este dificil dar interesant. Este practic o ramură nouă, arheologie contemporană. Este o oportunitate de studiu dar are şi o încărcătură emoţională deosebită. Afli povestea fiecărei victime“, a spus tânărul arheolog.

În afară de arheologie mai ai şi alte pasiuni?
Am amenajat, pe un teren al părinţilor mei, o baltă, în aporopierea Mureşului. Am amenajat un spaţiu de relaxare pentru mine şi pentru prieteni. O căbănuţă şi o livadă. Am băgat şi peşte ca să avem ce prinde şi acolo îmi petrec timpul liber pe care îl am, destul de puţin. Nu este o afacere şi spaţiul este destul de sălbatic, natural.

Ce-i place: Îmi place pescuitul în natură. Îmi place să merg cu prietenii mei la pescuit. În Deltă am prins cea mai mare captură, un crap. Nu ştiu ce greutate avea dar era destul de mare.

Ce nu-i place: Nu-mi plac oamenii care se uită cu condescendenţă la ceilalţi. Persoanele care-i desconsideră pe cei care se află într-o poziţie socială inferioară. Cei care se cred despre ei că sunt foarte buni, se supraevaluează şi de fapt sunt nişte snobi.  

Profil:
Născut: 19 februarie 1976 la Aiud
Studii: Universitatea „1 Decembrie 1918“ Alba Iulia, Facultatea de Istorie şi Arheologie
Familie: necăsătorit

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite