Patru companii vor să cumpere cea mai mare mină de cupru cu 60 de milioane euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare exploatare de cupru din România şi una dintre cele mai mari din Europa, Cupru Min SA Abrud, este vizată de către patru companii în cadrul procesului de privatizare demarat de Ministerul Economiei. Potenţialii investitori sunt din Canada, Olanda, Australia şi Bulgaria.

Cele patru companii s-au înscris până vineri, 23 martie 2012, data limită impusă de Ministerul Economiei prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI). Este vorba despre OZ MINERALS LIMITED AUSTRALIA, DUNDEE HOLDING B.V. OLANDA, ROMAN COOPER CORP. CANADA şi ELLATZITE MED AD BULGARIA.

Verificarea şi analizarea documentelor se va până la data de 26 martie 2012, după care se va face publică lista companiilor acceptate să participe la licitaţie. Licitaţia va avea un preţ de porrnite de 263,28 milioane lei, respectiv 60 milioane euro.

Zăcământ uriaş la Roşia Poieni

Cupru Min, cu activităţi de extracţie la Roşia Poieni (judeţul Alba), are un capital social de 24,18 milioane de lei şi este controlată în totalitate de Ministerul Economiei. Exploatarea Roşia Poieni concentrează peste 60% din rezervele de cupru ale României. Zăcământul de cupru de la Roşia Poieni este estimat la 900.000 de tone (60 la sută din rezerva României de cupru), lucru care permite continuarea exploatării pe o perioadă de cel puţin 20 de ani. La Cupru Min Abrud lucrează 400 de muncitori.

image

Uzina de preparare a minereului

Privatizarea Cupru Min a fost cerută de Fondul Monetar Internaţional. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, fostul acţionar majoritar al Cupru Min, a încercat să privatizeze compania de două ori, în 2008, fără succes. Potrivit datelor financiare ale Cupru Min compania a obţinut un profit de 18,8 milioane lei în 2010, de la pierderi de 17,9 milioane lei în 2009. Cupru Min are datorii de aproximativ 71 milioane lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite