Italianul Luca Anversa a mai recunoscut o faptă penală: instigare la şantaj în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri italian Luca Anversa, patronul companiei Pomponio, a recunoscut faptele de care este auzat într-un nou dosar în care este judecat de instanţele din Alba. Este vorba despre dosarul „Prostituate pentru VIP-uri“ în care Anversa este judecat pentru insigare la şantaj în formă continuată

UPDATE: Comunicat oficial de la Tribunalul Alba: „În data de 28.11.2011, la Tribunalului Alba  avut loc un nou termen de judecată în dosarul cunoscut opiniei publice ca dosarul VIP, cu numărul 1377/107/2011.  La acest termen, prin încheiere Tribunalul Alba a dispus disjungerea cauzei cu privire la 4 inculpaţi, după cum urmează Luca Anversa, Răşinariu Ioan, Toma Viorel Gheorghe şi Dura George Virgil Alin .

Menţionăm că inculpaţii Luca Anversa, Răşinariu Ioan, Toma Viorel Gheorghe sunt cercetaţi pentru instigare la şantaj, iar inculpatul Dura George Virgil Alin este cercetat pentru trafic de minori. În acest nou dosar instanţa a stabilit termenul de pronunţare a soluţiei în data de 05.12.2011.

Tot la termenul de ieri s-au cerut copii după înregistrările depuse la dosar, iar cererea va fi soluţionată de către instanţă în 05.12.2011. Tribunalul Alba a fixat următorul termen de judecată pentru dosarul de fond 1377/107/2011 la data de 09.01.2011.“

Anversa a recunoscut acuzaţia la termenul de luni al procesului, a fost audiat, iar judecătorul a dispus disjungerea cauzei şi stabilirea datei de 5 decembrie 2011 pentru pronunţarea unei sentinţe. Alături de Anversa au recunoscut acuzaţiile şi au decis să fie judecaţi după actele întocmite în faza de urmărire penală alţi trei inculpaţi: George Virgil Alin Dura, Ioan Răşinariu şi Viorel Gheorghe Toma. Luca Anversa a fost condamnat luni de Curtea de Apel Alba Iulia la pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional nestructurat. Şi în acest dosar italianul a recunoscut faptele.

Trafic de minori şi şantaj

George Virgil Alin Dura este judecat pentru trafic de minori în formă continuată, iar Ioan Răşinariu şi Viorel Gheorghe Toma sunt acuzaţi de instigare la şantaj. Infracţiunea de care este acuzat Luca Anversa este pedepsită cu închisoare de la şase luni la cinci ani. Pionul de legătură între italian şi gruparea constituită în jurul inculpaţilor Teodor Şchiop, zis „Puşcărie“, şi Gabriel Bakai a fost inculpatul Claudiu Vulpe, fost ofiţer de informaţii, considerat de procurori „omul de încredere“ al lui Luca Anversa.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DIICOT, firma Pomponio avea de recuperat de la diverşi clienţi suma de 4,47 milioane de lei. Pentru că nu a reuşit să îi determine pe aceştia să îi plătească banii, Anversa a apelat la serviciile „recuperatorilor“. În rechizitoriu sunt descrise trei astfel de acţiuni de recuperare, două în Simeria şi una în Cluj-Napoca. În Simeria activităţile grupării s-au finalizat cu aruncarea unor cocteiluri Molotov (sticle umplute cu benzină) asupra imobilelor datornicilor. Incendiile provocate nu au produs pagube mari dar le-a determinat pe victime să solicite sprijinul poliţiei.

„Îi rup şi piciorul celălat“

Un exemplu edificator este o convorbire telefonică înregistrată între Teodor Şchiop şi soacra unuia dintre oamenii de afaceri din Simeria, care nu era de găsit de membrii grupării. „Să meargă să vorbească cu Clopoţel (n. r. – angajat al firmei Pomponio) să facă plata că vin peste el. El ştie destul de bine ce a păţit de două ori. Îi rup şi piciorul celălat şi îi tai vreo două tendoane, că nu răspunde pe nimic. Vrea să îl iau şi să îl bag în portbagaj când merge la amantă la Alba?“, a spus Teodor Şchiop la telefon.

Tandemul Şchiop – Bakai a acţionat şi la Cluj-Napoca. Au mers la domiciliul persoanei vizate unde s-au întâlnit cu tatăl clientului datornic. I-au trasmis acestuia că îi vor da foc la casă dacă nu va plăti suma către Pomponio. Şi în acest caz a fost depusă o plângere la poliţie. Luca Anversa a plătit membrilor grupării, prin intermediul lui Claudiu Vulpe, suma de 12.000 de lei. Acţiunea de la Cluj a fost „răsplătită“ de Luigi Saviato, judecat şi el tot pentru instigare la şantaj, cu suma de 1.500 de lei.

Minore plasate la prieteni

Unele dintre cele mai dure activităţi infracţionale apar în sarcina inculpatului George Dura, poreclit „Dragonu“. Acesta organiza petreceri, dintre care unele se întindeau pe parcursul a două zile, la care invita mai mulţi prieteni ce întreţineau relaţii sexuale cu minore ce erau drogate forţat. Minorele erau racolate de la liceele din Alba Iulia, de unde erau luate în pauze, de cele mai multe ori cu forţa. „Inculpatul racola minorele pe motiv că le iubeşte, după care le plasa la prieteni pe sume mici de bani sau chiar gratuit pentru a câştiga respectul acestora. În urma traumelor suferite fetele au abandonat şcoala“, se afirmă în rechizitoriul procurorilor.

Declaraţiile date de victime anchetatorilor surprind scene văzute doar în filme. „Am participat la mai multe petreceri organizate de George, zis Dragonu. Am fost obligată să consum substanţe etnobotanice, după care m-a pus să întreţin relaţii sexuale cu mai multe persoane. La fiecare petrecere întreţineam relaţii sexuale cu el apoi mă dădea la 5 – 6 prieteni. După ce consumam etnobotanice intram într-o stare de fericire. Nu eram conştientă pentru că altfel nu acceptam să întreţin relaţii sexuale“, a afirmat una dintre minore în declaraţia dată procurorilor.

„Aveam senzaţia că plutesc“


O altă victimă povesteşte cum a fost forţată să ia droguri. „Mi-a pus mâna în păr, mi-a dat o lovitură peste picioare după care am căzut în genunchi şi mi-a dat să trag pe nas. La 2 – 3 minute am început să mă simt fericită“, a susţinut tânăra. O a treia minoră dezvăluie modul în care era luată de la şcoală.

„Venea la mine la şcoală, în pauze, şi mă căuta pe colidor. Mă ameninţa cu bătaia şi de frică mergeam cu el. Eram forţată să trag pe nas un praf după care aveam senzaţia că plutesc şi aveam mai multă energie. Am fost la o petrecere de două zile şi am intreţinut relaţii sexuale cu mai multe persoane. Am tras 60 de plicuri de persoană“, a declarat fata.

Faptul că au recunoscut fapele le va aduce celor patru inculpaţi o reducere cu o treime a pedepselor decise de instanţa de judecată.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite