Patronul Carmes Alba SRL trimis în judecată pentru fraudă din fonduri europene. Prejudiciul depăşeşte 2 milioane euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Cristea. Foto Rompres
Nicolae Cristea. Foto Rompres

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au finalizat un nou dosar de înşelăciune cu o valoare financiară foarte mare. Administratorul SC Carmes Alba SRL Mesentea, Nicolae Cristea, a fost trimis în judecată pentru fraudă din fonduri europene.

Procurorii au reţinut în dauna inculpatului Nicolae Cristea trei infracţiuni: folosire sau de prezentare de  documente false, incomplete sau inexacte care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de sume de bani din bugetul general al Comunităţilor Europene, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriul întocmit de procurori în cursul anului 2007, SC Carmes Alba SRL a devenit beneficiara proiectului intitulat ,,Abator bovine, porcine, ovine secţia de tranşare şi fabrica preparare de carne” finanţat prin fonduri europene. În cadrul acestui proiect, în cursul anului 2009, Nicolae Cristea, în calitate de administrator al societăţii beneficiare, a prezentat Autorităţii Contractante mai multe înscrisuri falsificate, cu conţinut inexact, incomplet sau falsificat (procese verbale, raport de execuţie, declaraţii de conformitate) în care a atestat în mod nereal că mai multe autovehicule achiziţionate în cadrul proiectului au fost predate. În realitate, reprezentantul societăţii care ar fi trebuit să livreze autovehiculele fusese angajat la o altă societate comercială controlată de inculpat.

Ministerul Agriculturii, prin Agenţia de Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 10,53 milioane lei (aproximativ 2,25 milioane euro) reprezentând valoarea acordată pentru întregul proiect al societăţii Carmes Alba SRL Mesentea.

În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile şi mobile aparţinând inculpatului. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Alba, care a stabilit un prim termen în data de 3 septembrie 2012. Potrivit Codului Penal, înşelăciunea cu consecinţe deosebit de grave se pedepseşte cu închisoare de la 10 ani la 20 de ani.

Abatorul construit de SC Carmes SRL la Mesentea, începând cu anul 2007, se dorea a fi cel mai mare din Transilvania. Se prevedea sacrificarea zilnică a 80 capete bovine, 200 porcine şi 1.750 capete ovine, respectiv prelucrarea anuală a 12.500 tone de carne. Valoarea investiţiei a fost la vremea respectivă evaluată la 5 milioane de euro. Afacerea nu a mers cum trebuia şi a ajuns în criză. Din iunie 2011, firma este în procedură de insolvenţă.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite