Alba Iulia: Portret. Călin Pătrăşcanu l-a tradus pe Dalai Lama
0
Călin Pătrăşcanu împacă cu înţelepciune meseria de doctor cu pasiunea pentru orientalism. Acesta este primul traducător din Alba al lui Dalai Lama, liderul spiritual al poporului tibetan.
Călin Pătrăşcanu este medic primar ortopedie-traumatologie în cadrul Spitalului Judeţean Alba de peste 30 de ani. Pe lângă meseria de bază, acesta mai este pasionat de cultura şi civilizaţia orientală. „
Am simţit că am nevoie, pe lângă meserie, de ceva şi pentru latura spirituală. Cu timpul, am citit, am descoperit foarte multe cărţi bune şi am devenit pasionat de cultura orientală“, a spus albaiulianul.
Vizită în Japonia
Medicul Călin Pătrăşcanu este dedicat atât meseriei sale cât şi pasiunii pentru alte civilizaţii şi culturi.
„Este timp suficient pentru astfel de preocupări. În fiecare seară, înlocuiesc televitozul cu cartea. Am fost într-un circuit în Japonia în anul 2007. Drumul obositor de 18 ore de zburat cu avionul a meritat din plin. Am fost impresionat de cultura şi civilizaţia pe care am descoperit-o acolo. Este ceva deosebit. Nu se poate compara cu Europa. Nu găseşti pe strada un muc de ţigară, o hărtie, absolut niciun gunoi. Este o curăţenie impecabilă, iar oamenii sunt foarte politicoşi“, a afirmat medicul.
Impresionat fiind de cele văzute în Japonia, s-a ocupat îndeaproape de studiul culturii acestui popor.
Corespondenţă cu guvernul tibetan
Traducerea în limba română a unei cărţi scrise de Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor, este catalogată de Călin Pătrăşcanu ca o întâmplare fericită.
„Eram în ianuarie, cu mama mea, într-un spital din Cluj-Napoca. M-a trimis să-i cumpăr ceva cărţi din librărie deoarece nu avea ce să citească până statea internată. Printre alte cărţi pe care le-am cumpărat am găsit şi un volum al lui Dalai Lama, dar în limba engleză. După ce am citit cartea, am considerat că ar fi păcat să nu fie tradusă şi în română“, a afirmat medicul.
A luat legătura cu guvernul tibetanilor din exil. „Am trimis o scrisoare pe internet, adresată lui Dalai Lama, prin care ceream acordul pentru a traduce cartea «Să lărgim cercul iubirii». Acest lucru se întâmpla în luna ianuarie a acestui an. Apoi, preocupat de alte lucruri, am uitat de scrisoare. După două luni, am primit un răspuns pozitiv din partea asistentului lui Dalai Lama, Tsultrim Dorjee. Scrisoarea primită am ataşat-o pe a doua pagină a cărţii“, a completat albaiulianul.
A lucrat la traducerea cărţii timp de patru luni. „Am adăugat un cuvânt înainte şi o biografie a lui Dalai Lama. Nu a fost greu ca şi parte tehnică de tradus. Toate costurile au fost suportate de mine. Dacă va exista vreun beneficiu din vânzarea cărţii vreau să îi trimit unei familii din Tibet“, a mai spus Călin Pătrăşcanu. Cartea a apărut pe piaţă la sfârşitul lunii august.
Care ar fi diferenţa dintre budism şi creştinism?
C. P: „Sunt foarte multe diferenţe, dar şi foarte multe puncte comune. Dacă ar fi să-l citez pe Mircea Eliade, toate religiile au acelaşi mesaj, de compasiune şi de iubire. Diferă felul în care acestea sunt sunt prezentate şi percepute. Pot spune că religia budistă este axată pe preocuparea pentru spiritual, pentru transformarea modului de a gândi, a relaţiei cu ceilalţi, dar şi de relaţia cu propria persoană.“
Cum vedeţi condiţia omului de astăzi?
C.P.: „Din păcate se semnalează o preocupare excesivă pentru partea materială. La ora actuală oanenii sunt preocupaţi de a avea şi nu mai sunt preocupaţi de a fi. Toate acestea duc la nefericire. Oamenii nu-şi mai dau seama că a avea nu este suficient în viaţa aceasta.“
Ce-i place: „Îmi place foarte mult să citesc. De asemenea îmi place să ies în natură. Prefer să circul cu bicicleta prin oraş. îmi place mult să călătoresc, să văd lucruri noi. Am fost în Japonia, Suedia, SUA şi s-ar putea ca în perioada următoare, cred că anul viitor, să merg în Nepal. Mi-a plăcut enorm în Japonia. Este ceva incredibil.“
Ce nu-i place: „Nu îmi place că oamenii sunt foarte nepoliticoşi, chiar agresivi. De asemenea, mă deranjează lipsa de educaţie, violenţa limbajului şi cea televizată. Din păcate, televiziunea strică foarte mult tineretul. Nu mai avem emisiuni culturale decât foarte rar. L-am apreciat pe Octavian Paler, dar din păcate acum am fost dezamăgit şi de Liiceanu şi de Patapievici.“
Profil
Născut: la 25 ianuarie, 1953, Alba Iulia
Studii: Facultatea de Medicină
Ocupaţie: Medic Primar ortopedie-traumologie
Familie: Divorţat, un băiat