Alba Iulia: Păsările emu, atracţia vizitatorilor la Târgul „Apulum Agraria“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micii producători au succes la Târgul „Apulum Agraria“ a care s-a deschis astăzi pentru al nouăsprezecelea an consecutiv. Aceştia oferă albaiulienilor de la produse tradiţionale, până la cele de artizanat şi flori, toate producţie proprie. Păsările emu sunt atracţia vizitatorilor la târg.

Cei mai mulţi dintre micii producători care şi-au expus astăzi marfa în cadrul târgului oferă produse bio. Unii dintrei ei au făcut investiţii serioase în marfa pe care o expun, iar cheltuielile sunt pe măsură în fiecare lună. În timp ce unii sunt producători de ani de zile şi cunosc îndeaproape cursul unei astfel de afaceri, alţii acum încep să testeze piaţa.

Este şi cazul unei familii din Sebeş care în urmă cu un an de zile au luat decizia de a deschide o mică fermă de legume. „Am cultivat roşii şi ardei iute în câmp deschis, iar în viitor dacă se merită vrem să facem şi două sere“, a spus Crina Krammer, proprietare fermei agricole.

Decizia a luat-o alături de soţul şi părinţii ei după ce iniţial au intenţionat să îşi deschidă o fermă de prepeliţe. „Aveam aproximativ 1 hectar de teren nefolosit şi ne-am gândit să îl valorificăm cumva. Având prepeliţele puteam asigura astfel îngrăşământ natural pentru că tot ce facem sunt culturi ecologice“, a afirmat producătoarea.

image

Au optat pentru roşiile tradiţionale şi un soi de roşii negre aduse din America. A investit în afacere puţin sub 2000 euro. Este primul an în care producătoare scoate pe piaţă produsele şi speră ca la final de sezon cheltuielile investiţiei să fie amortizate. Zilnic familia are grijă şi de cele 200 de prepeliţe a căror ouă sunt comercializate.

„Am ales aceste păsări pentru că e ceva mai deosebit“

Cu o „producţie“ inedită s-a prezentat la târg şi aiudeanul Adrian Câmpan, primul crescător de păsări emu cu acte legale din România. „Am ales aceste păsări pentru că e ceva mai deosebit. Le-am adus din Ungaria cu mare greutate pentru că în România este o rasă nerecunoscută“, a spus Adrian Câmpan. Puii de emu au aproximativ 10 kg, iar când vor ajunge la maturitate adică la 50 kg, vor fi vânduţi pentru carne.

Cel mai probabil nu în România pentru că vorbim de o delicatesă. „O pereche emu la maruritate ajuge să coste peste 3.000 euro. Carnea lor este căutată de restaurantele de lux. Piele ajunge să coste între 800 şi 1.000 euro în timp ce unsoarea la 900 euro“, a spus crescătorul.

Cheltuielile cu uriaşele înaripate ajung pe lună la câţiva zeci de lei. „Nu au nevoie de condiţii speciale, ci doar de libertate. Nu e nevoie de vaccinuri, ci doar de făină şi lucernă pentru hrană“, a mai spus crescătorul. 

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite