Pârtiile de schi de la Gârda de Sus, finalizate doar în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţia de un milion de euro în trei pârtii de schi care urmau să fie inaugurate săptămâna viitoare la Gârda de Sus a fost oprită. Motivul îl reprezintă faptul că echipamentele pentru telescaun nu au ajuns în totalitate din Austria. Tot în 2010, Primăria din Gârda de Sus va moderniza cu bani de la Uniunea Europeană drumul comunal ce face legătura cu Peştera Gheţarul de la Scărişoara.

Concurenţă pentru Arieşeni

„S-a amânat finalizarea lucrărilor pentru anul viitor. Mai trebuiau să vină scaunele pentru telescaun şi ceva stâlpi de susţinere dar nu au mai ajuns la noi. În plus a venit zăpada şi nu se mai putea lucra foarte bine“, a declarat Marin Vîrciu, primarul comunei. Investiţia aparţine omului de afaceri Silviu Prigoană, care a încheiat un parteneriat cu Consiliul local. Administraţia locală a pus la dispoziţie terenul iar investitorul a venit cu banii. Cele trei pârtii de la Gârda de Sus urmau să devină un concurent important pentru amenajările similare din Arieşeni, comună aflată la aproximativ şapte kilometri distanţă. În această situaţie, pentru încă o iarnă, cele două pârtii din Arieşeni vor fi singurele din zona Munţilor Apuseni a judeţului Alba.

O investiţie similară celei de la Gârda de Sus a fost iniţiată, tot de un investitor privat, în Munţii Sebeşului, pe teritoriul comunei Săsciori. Nici aceasta nu este, însă, finalizată. Aici sunt proiectate două pârtii cu teleschi, în lungime de 900 de metri, respectiv 700 de metri. Pârtiile din Gârda de Sus vor avea lungimi de 1.100, 1.600 şi 2.000 de metri. Consiliul local va încasa zece la sută din veniturile rezultate de pe urma exploatării acestora.

Bani pentru drumul spre Gheţarul de la Scărişoara

În afară de pârtiile de schi, în 2010 va fi realizat un alt proiect important din punct de vedere financiar şi turistic pentru comuna din Apuseni. Este vorba despre modernizarea drumului ce leagă centrul localităţii cu Peştera Gheţarul de la Scărişoara. Valoarea investiţiei este de 2,5 milioane de euro şi este susţinută din fonduri europene.

În afară de repararea drumului, banii vor finanţa şi introducerea canalizării şi a reţelei de alimentare cu apă în zona centrală a comunei, pe o distanţă de opt kilometri. „Am semnat contractul de finanţare şi în primăvară ne vom putea apuca de lucru. Modernizarea drumului spre Gheţarul de la Scărişoara va fi benefică atât pentru localnici cât şi pentru turişti, care astfel vor putea ajunge mult mai uşor la peşteră”, a declarat primarul comunei, Marin Vîrciu. Drumul are o lungime de 15 kilometri şi, în timpul iernii, nu poate fi utilizat.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite