Parlamentul European a adoptat rezoluţia de interzicere a cianurii în minerit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European a adoptat astăzi cu o largă majoritatea rezoluţia privind interzicerea utilizării cianurii în procesul tehnologic al exploatărilor miniere din Uniunea Europeană. În România, proiectul minier privat de la Roşia Montană ar urma să utilizeze această tehnologie.

Au votat pentru adoptarea rezoluţiei 488 de europarlamentari. 48 au votat împotrivă, iar 57 s-au abţinut. Chiar dacă rezoluţia nu are un caracter obligatoriu, dă un semnal clar asupra modului cum va trata Parlamentul European problema folosirii cianurilor în minerit.

Propusă de patru grupuri politice


Rezoluţia cere o interzicere totală a acestor tehnologii, cere aplicarea alternativelor fără cianură în minerit şi cere Comisiei Europene şi statelor membre să nu mai susţină implementarea acestor tehnologii până la intrarea interzicerii în vigoare. Rezoluţia a fost propusă de reprezentanţii a patru grupuri politice din Parlamentul European.

Votul Parlamentului European vine într-un moment în care, în România, este foarte aproape de relansare proiectul Roşia Montană, iniţiat de compania Gabriel Resources, acţionarul majoritar al SC Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) SA.

De altfel, investiţia din România este singura din Uniunea Europeană aflată în acest stadiu. Din acest motiv, reprezentanţii RMGC consideră că rezoluţia este îndreptată împotriva lor.


„Fără niciun efect juridic, votul de astăzi din Parlamentul European demonstrează doar un atac orchestrat şi fără scrupule împotriva României şi dezvoltării sale viitoare. România respectă în totalitate legislaţia europeană cu privire la minerit.

image

Această legislaţie a fost revizuită în urmă cu doar patru ani, ca urmare a unei analize şi dezbateri complete şi detaliate, care asigură utilizarea cianurii în condiţii de siguranţă, creând în acelaşi timp locuri de muncă şi contribuind la dezvoltarea tuturor statelor membre.

Această moţiune a fost votată fără a da şansa unei dezbateri şi a fost orchestrată intenţionat pentru a evita o evaluare corespunzătoare din partea Comisiilor pentru Mediu sau Industrie din cadrul Parlamentului, fiind introdusă în Parlament de cei cu propria agendă naţionalistă şi extremistă”, susţine Cătălin Hosu, purtătorul de cuvânt al RMGC, într-un comunicat de presă.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite