Procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia condamnat la 4 ani cu executare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Berghezan
Ioan Berghezan

Un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, suspendat de Consiliul Superior al Magistraturii, a fost condamnat, joi, 4 octombrie, cu executare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru trafic de influenţă. Ioan Berghezan, cu domiciliul în Sibiu, va sta 4 ani după gratii.

Fostul procuror Ioan Berghezan, suspendat de CSM după ce a fost trimis în judecată în anul 2008, a fost judecat pentru ca a primit 40.000 de euro promitând ca va interveni în favoarea unui condamnat în sensul de a i se ridica interdictia şi a i se restitui paşaportul. Completul de cinci judecatori al Înaltei Curti de Casaţie şi Justiţie a respins, joi, recursul inculpatului împotriva deciziei completului inferior, această hotărâre fiind definitivă, iar procurorul urmeaza a fi încarcerat.Berghezan trebuie sa restituie 20.000 de euro numitului Marian Nicolae Matei, denunţătorul de la care a primit banii. Fostul magistrat este obligat la plata a 14.000 de lei catre stat, reprezentând cheltuieli judiciare.

"Condamna pe inculpatul Berghezan Ioan la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru savârsirea infractiunii de trafic de influenta prev.de art.257 alin.1 Cod penal raportat la art.7 alin.3 din Legea nr.78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie cu modificarile si completarile ulterioare. Face aplicarea art.71, art.64 lit.a) teza a II-a si lit.b) Cod penal. În baza art.19 din Legea nr.78/2000 obliga pe inculpatul Berghezan Ioan la restituirea sumei de 20.000 Euro sau echivalentul în lei la data executarii prezentei hotarâri ramasa definitiva catre numitul Matei Marian Nicolae. Mentine masura asiguratorie a inscriptiei ipotecare asupra imobilului situat în municipiul Sibiu, str.Justitiei nr.20/1, judetul Sibiu, apartinând inculpatului Berghezan Ioan pâna la concurenta sumei de 20.000 Euro", este sentinţa magistraţilor care a rămas definitivă.

În 10 aprilie 2008, Ioan Berghezan, procuror la Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia, a fost trimis în judecată de procurorii Directiei Nationale Anticorupţie (DNA) Brasov pentru trafic de influenţă. A fost acuzat că a primit eşalonat 40.000 de euro, promiţând ca va interveni pentru ca unui condamnat să i se ridice interdicţia de a părăsi ţhara. Procurorii DNA susţin că, în perioada mai-iunie 2006, Berghezan "pe fondul demersurilor judiciare efectuate de către denunţător pentru aprobarea cererii de suspendare temporară a măsurii limitării dreptului la libera circulaţie în străinătate, ce formau obiectul unui dosar al Tribunalului Alba, a pretins şi primit în mod eţalonat suma totală de 40.000 euro".

"Având influenta si lasând sa se creada ca are influenta asupra mai multor magistrati (judecatori si procurori) implicati în solutionarea cererii, inculpatul a intervenit pe lânga acestia în sensul pronuntarii unei decizii judecatoresti de admitere a cererii formulate", afirmau procurorii DNA. Demersul denuntatorului a fost chiar de succes într-o prima faza, astfel ca, la 29 mai 2006, Tribunalul Alba a admis cererea acestuia, dispunând suspendarea temporara a interdictiei de a parasi tara si permitându-i condamnatului sa plece în Germania, în perioada 25 iunie 2006 - 25 septembrie 2006. Mai mult, magistratii au decis sa-i si returneze celui vizat pasaportului. O zi mai târziu, DNA a contestat decizia, însa magistratii Curtii de Apel Alba Iulia l-au respins. În 23 iunie2008 însa, în fata instantei supreme, la recurs, barbatul nu a mai avut câstig de cauza, procurorilor fiindu-le admis recursul.

Berghezan a fost suspendat de CSM printr-o hotarâre a Sectiei de procurori din 21 februarie 2008. Fostul magistrat a ocupat şi funcţia de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Berghezan este al doilea procuror din Sibiu care ajunge după gratii, după fostul prin procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, Florin Apostu.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite