Parada populară a deschis „Târgul de fete“ de pe Muntele Găina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 500 de turişti din Alba, Hunedoara, Cluj, Bihor şi Arad au venit la sărbătoarea câmpenească Parada portului popular şi meşteşugurile tradiţionale sunt atracţia sărbătorii. Pentru ediţia din acest an, autorităţile au alocat suma de 100.000 lei.

De aproape 200 de ani, tradiţia supravieţuieşte la „Târgul de fete“ de pe Muntele Găina. Cea mai mare sărbătoare tradiţională românească în aer liber din Transilvania a adunat astăzi turişti veniţi din toate colţurile ţării.

„Am auzit de această sărbătoare de la colegii mei de facultate. Nu am fost niciodată. Am terminat sesiunea şi am venit un grup de prieteni. Noi suntem din Cluj-Napoca şi Deva. După amiază vom urca pe munte. E o noutate pentru mine această combinaţie de tradiţional şi modern“, a spus Adrian Petri, de 23 de ani, student la Politehnică. 

Parada portului popular, ţinută la poalele muntelui, în comuna Avram Iancu, a deschis oficial „Târgul de fete“. Au defilat în portul specific zonei, localnici din Albac, Horea, Vidra, Scărişoara, Gârda, Vadu Moţolor şi invitaţi din Şugag, Crăciunelul de Jos, Săsciori.

Costumele sunt păstrate din generaţie în generaţie. „Cred că este vechi de mai bine de 80 de ani. A fost al bunicii mele, ea l-a ţesut. Îl voi păstra cu sfinţenie şi îl voi dărui mai departe“, a spus Ana Avram, de 19 de ani din Gârda. Tot în Avram Iancu, în această după amiază se desfăşoară concursul de interpretare „Cultură pentru cultură“. 

Sus pe munte

Adevărata sărbătoare câmpenească este chiar pe Vârful Muntele Găina, situat la o altitudine de peste 1.400 de metri. Pentru turişti, localnicii ţinuturilor gazdă oferă produse de artizanat, tulnice, vase de lemn şi din ceramică, unelte de lemn, ţesături populare şi produse culinare tradiţionale. Nicolae Nicodeim este unul dintre meşterii populari care vine în fiecare an la Găina. „Cioplesc obiecte de lemn de peste 50 de ani. Sunt cumpărate mai ales de turiştii de la oraş. Cel mai bine trec ciuberele şi doniţele“, a spus Nicolae Nicodim de 67 de ani, din Vidra.

Localnicii sunt nemulţumiţi de faptul că o partea din manifestare s-a muntat la poalele muntelui, în comună. „E sărbătoarea noastră de suflet, cred că e singura din ţară care se ţine pe vârf de munte. E păcat că a început să ia amploare fenomenul cu tarabele şi comerciaţi, îi strică din farmec. Pe vremuri se urca pe jos sau cu caii şi căruţa şi se petrecea în vârful muntelui“, a spus Nicodim Chira, din Avram Iancu.

Pentru acest an Consiliul judeţean Alba a acordat 100.000 lei pentru organizarea manifestărilor de pe Muntele Găina. Un moment aparte al sărbătorii din acest an îl reprezintă recitalul de muzică veche românească şi muzică bizantină în interpretarea formaţiei vocal instrumentale „Anton Pann“, de sâmbătă seara.

Manifestările de azi se vor încheia cu un foc de artificii. Mâine va avea loc târgul meşterilor populari. Pe scenă va urca Ansamblul Folcloric al Centrului de Cultură “Augustin Bena“, alături Traian Ilea şi Valeria Codorean. Sărbătoarea se va încheia cu un spectacol artistic oferit de reprezentanţi ai judeţelor învecinate, Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara.
 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite