Alba Iulia: Noi descoperiri în situl arheologic de la Pănade

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Noi descoperiri în situl arheologic de la Pănade
Alba Iulia: Noi descoperiri în situl arheologic de la Pănade

Situl arheologic de la Pănade scoate la lumină noi elemente care încadrează depozitul de bronzuri în cateoria depozitelor cele mai complexe în care apar atât unelte, piese de podoabă cît şi arme, datând din secolul XII î.Hr.

Muzeul a reuşit să achiziţioneze din acest sit aproape 40 de piese în parcursul a trei ani. Parteneriatul cu Institutul Eurasia din Berlin a oferit posibilitatea utilizării a celor mai moderne tehnici de investigare, iar nul acesta cu ajutorul unui detector de metale performant au fost descoperite 35 de piese de bronz. Rezultatele sunt spectaculoase având în vedere că aceste obiecte din bronz au fost recuperate în doar două zile în cursul acestei săptămâni.

„Obiectele sunt extrem de diverse şi a fost localizat şi punctul în care au fost depuse iniuţial aceste obiecte. Este vorba despre fragmente de topoare din bronz, o lamă de sabie de bronz ruptă ritual în mai multe fragmente, o fibulă, ace din bronz, numeroase seceri, un fragment dintr-o lance deteriorată de asemenea în mod ritual”, a explicat Horia Ciugudean, arheolog al Muzeului Unrii. Acesta a mai precizat că starea de conservare a obiectelor este foarte bună. Aceste vor fi restaurate în laboratorul Muzeului Unirii din Alba Iuli după care la finele anului 2009 vor fi expuse publicului.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite