Alba Iulia: PORTRET / Albaiulianul Ioan Căliman, medicul pasionat de arheologie şi cultura greacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: PORTRET / Albaiulianul Ioan Căliman, medicul pasionat de arheologie şi cultura greacă
Alba Iulia: PORTRET / Albaiulianul Ioan Căliman, medicul pasionat de arheologie şi cultura greacă

Ioan Căliman este un medic pasionat de istorie şi cultură. El şi-a îndreptat atenţia spre satul de unde se trage familia sa, Tibru, unde a descoperit mai multe vestigii istorice pe care le încadrează în diverse epoci: dacă, gepidă, romană şi slavă.

Medicul din Alba Iulia s-a născut la Braşov, care la 1954 se mai numea oraşul Stalin. Medicul este însă de obârşie din satul Tibru, situat în apropierea Pietrei Craivi, din comuna Cricău.

„Pe certificatul meu de naştere aşa scrie, oraşul Stalin. În Braşov am terminat liceul şi am avut norocul să am profesori extraordinari. Mai apoi am terminat Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca şi m-am mutat la Alba Iulia“, a spus medicul
Ioan Căliman.

„Văd o fundaţie romană de la 200-300 de metri”

Oraşul Marii Uniri nu este însă o atracţie pentru medicul pasionat de istorie. Satul Tibru este cel care îl atrage cel mai mult. „La Tibru am găsit cel puţin 24 de fundaţii din epoca romană. Cred că mi-am format ochiul în timp. Acum văd o fundaţie romană de la 200-300 de metri“, spune medicul Ioan Căliman.

Despre satul pe care îl apreciază atât de mult a scris şi eseul „Tibrul uitat de noi toţi“, în care explică atât etimologia numelui cât şi asemănarea cu oraşul antic Tibur, din Italia, actualul oraş Tivoli. „Peisajul este asemănător, o colină frumoasă ca un sân şi un drum şerpuit pavat cu piatră. Probabil romanii au găsit aici un oracol dac. Un loc unde se făceau profeţii şi i-au dat numele de Tibur, prin modificare fonetică dacii au ajuns la Tibru“, a spus Ioan Căliman.

Dezbateri libere pe teme culturale


Medicul din Alba Iulia este de asemenea iniţiatorul „Colocviilor greceşti“, o serie de dezbateri pe teme culturale care se vor desfăşura din trei în trei luni, la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia, pe o perioadă de 15 ani. „Este un curs despre cultura adevărată şi despre rădăcinile culturii. Grecii au fost cei care au influenţat toate curentele culturale mai puţin iraţionalismul. Grecii iraţionali nu au fost dar au fost absurzi“, a mai spus Ioan Căliman.

În aceste cursuri libere vor fi parcurse teme precum perioada lui Pericle, din secolul V înainte de Hristos. Secolul lui Pericle este considerată o culme a culturii mondiale. Medicul care are preocupări dintre cele mai diverse nu s-a oprit doar la a acumula informaţii a scris şi versuri. „Am un volum de versuri, se cheamă Delir şi  l-am prezentat unei edituri din Blaj dar nu am mai ţinut mai apoi legătura şi nu a fost publicat“, spune Ioan Căliman.

Credeţi că părinţii ar trebui să îşi îndrepte copii spre cultură?
I.C.:
„Suntem o ţară de orfani. Mă uimeşte cu câtă fală spun mamele către fete că nu mai sunt mame sunt prietene şi la fel taţii. Părinţii se derogă de obligaţiile de mamă şi tată. Iubirea înseamnă şi îngăduinţă dar până la o limită. Părinţii îşi îndreaptă copiii spre toate relele lumii. Nu mai au axe morale, ceea ce e rău şi ceea ce trebuie câştigat prin cultură.“

De unde aţi moştenit interesul pentru istorie şi cultură?
I.C.:
„Comuniştii au mazilit profesorii buni de la liceul Şaguna de la Braşov, i-au trimis la şcoli mărginaşe, iar eu am avut norocul să învăţ cu unii dintre ei. Astfel profesorul de română era din familia Bariţiu, profesoara de muzică din familia Dima, iar profesorul de istorie din familia Mureşenilor.“

Ce-i place: „Eu cred că e frumoasă lumea mai ales că în ea găseşti de toate. E frumoasă pentru că este amestecată. Dacă toţi am fi la fel am face aceleaşi lucruri şi am avea aceleaşi preferinţe ne-am plictisi“.

Ce nu-i place: „Nu-mi place mirosul de fum impregnat în haine şi nespălat. Nu-mi plac oamenii cabotini. Cei care se cred foarte înţelepţi, care ştiu două titluri şi se cred învăţaţi şi care sunt de fapt găunoşi. Cunosc câte ceva doar la suprafaţă“.

Profil:
Născut: La 19 octombrie 1954
Studii: Facultatea de Medicină la Cluj-Napoca
Familie: Căsătorit

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite