Alba Iulia: Obiecte din epoci diferite descoperite în situl arheologic din cartierul Orizont

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Obiecte din epoci diferite descoperite în situl arheologic din cartierul Orizont
Alba Iulia: Obiecte din epoci diferite descoperite în situl arheologic din cartierul Orizont

Angajaţii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia au reînceput săpăturile arheologice în situl din cartierul Orizont din Alba Iulia. Săpăturile au fost reluate în urma unui contract semnat între Muzeul Naţional al Unirii şi E.On Gaz România care a început lucrările în vederea introducerii gazului.

Zona este cunoscută de ani buni pentru potenţialul arheologic, aici efectuându-se săpături încă de la sfârşitul anilor ’90. Atunci în urma unor cercetări de teren în perimetrul cartierului s-au găsit mai multe resturi ceramice. Potrivit arheologilor de la Muzeul Unirii, din acea perioadă situl a intrat în repertoriul arheologic naţional. Din acest motiv construcţiile ridicate în cartierul Oriznot necesită săpături arheologice preventive.

Obiecte aparţinând de diferite epoci

Inventarul arheologic descoperit în cartierul Orizont numără 82 de complexe în care s-au găsit resturi ceramice, cuptoare, gropi menajere sau depozite de provizii şi chiar morminte provenite din diferite epoci şi culturi. În zonă, s-au descoperit complexe arheologice care aparţin epocii neolitice 3500 şi 2500 î. Hr. Săpăturile au scos la lumină bordeie şi gropi menajere. Următoare etapă evolutivă descoperită de arheologi este Epoca Bronzului, cultura Wietenberg. „Din această epocă s-a găsit şi un cuptor amenajat din piatră şi o groapă cu un schelet. Pentru cultura Wietenberg au fost descoperite şi două unelte din piatră.”, a declarat Gabriel Bălan, arheolog al Muzeului Unirii din Alba Iulia.

În zonă sunt atestate şi câteva complexe din perioada epocii bronzului târziu, perioada 1200 şi 1100 î.Hr. Următoare etapă evolutivă din care au fost făcute descoperiri este epoca medievală timpurie. „Este vorba de locuinţe care dispun de o vatră care era de obicei amenajată în colţul încăperii. Inventarul este format numai din fragmente ceramice şi un cuptor de piatră pentru copt pâine. Acest orizont medieval datează cam din secolul VIII-X d.Hr. Uneori în literatura de specialitate populaţia de aici este denumită clasă românească veche sau stră-români”, a spus, Radu Ota, arheolog al Muzeului Unirii.

Săpăturile demarate în 10 iulie pe o lungime de circa 7 km se vor încheia peste aproximativ o lună. Obiectele descoperite vor intra în patrimoniul muzeului şi vor fi restaurate urmând să fie expuse în cadrul instituţiei.  

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite