Oraşul Ocna Mureş redevine în 2010 staţiune balneoclimaterică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Alba a cheltuit 80.000 de lei în ultimii doi ani pentru a întocmi o strategie de dezvoltare în domeniul turismului. Printre obiectivele principale se află şi înfiinţarea unei staţiuni balneoclimaterice la Ocna Mureş

Documentul a fost aprobat la nivelul administraţiei judeţene săptămâna trecută şi cuprinde cadrul general de aplicare a obiectivelor de investiţii în domeniul turismului până în anul 2015. „Această strategie ne permite să corelăm necesităţile de dezvoltare ale judeţului în domeniul turismului cu cerinţele pieţii şi ale vizitatorilor. Obiectivul principal este promovarea judeţului ca loc de investiţii în activităţi de turism şi recreere“, a spus Dan Popescu, directorul Direcţiei Tehnice din Consiliul Judeţean.

Obiective şi zone de interes

În plan concret, documentul se referă la promovarea proiectelor de investiţii în cele două mari zone geografice: şes şi munte. În zona de şes, cele mai importante obiective ce vor fi promovate sunt cetatea feudală de la Câlnic, şi cetatea dacică de la Căpâlna, ambele incluse în patrimoniul mondial UNESCO. La acestea se adaugă reabilitarea şi conservarea cetăţilor din localităţile urbane, a palatelor părăsite din Vinţu de Jos, Sâncrai, Sâmiclăuş, respectiv a unor lăcaşuri de cult şi biserici fortificate vechi de sute de ani. În privinţa zonei montane, iniţiatorii strategiei au avut în vedere dezvoltarea zonelor de interes din Munţii Apuseni şi din Munţii Sebeşului, cu posibilităţi de practicare a turismului pe toată perioada anului.

„Toate aceste obiective sunt strâns legate de produsele turistice adiacente, cum ar fi Festivalul Cetăţilor Dacice, Târgul de Fete de pe Muntele Găina, Târgul de Turism de la Albac, prin care se va susţine atragerea investiţiilor în aceste zone“, a afirmat Dan Popescu. Bugetul judeţean destinat turismului este estimat pentru anul 2010 la aproape 13 milioane de lei (aproximativ 300.000 de euro).

Investiţie balneo la Ocna Mureş

În Alba există în prezent trei staţiuni turistice de interes local. Este vorba despre comunele Albac, Gârda de Sus şi Arieşeni. Un obiectiv imediat pentru autorităţi este declararea zonei oraşului Ocna Mureş drept staţiune de interes local. Aici a existat o bază de tratament în domeniul balneoclimateric, care a fost închisă în urmă cu 10 ani. Clădirea în care au funcţionat băile este distrusă aproape în totalitate. Toate demersurile iniţiate pentru redeschiderea băilor sărate din Ocna Mureş au fost sortite până acum eşecului.

„Am ajuns la o înţelegere cu un investitor privat şi vom demara anul viitor o investiţie pentru deschiderea unui centru SPA, care să utilizeze saramura din vechea mină de sare. Noi venim cu terenul şi construcţiile, iar el cu banii. Estimăm că este nevoie de aproximativ 600.000 de euro“, a spus primarul din Ocna Mureş, Augustin Drăguţ.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite