Opt ani de umor cu trupa de teatru Skepsis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupa Skepsis pe scenă
Trupa Skepsis pe scenă

De aproape opt ani trupa de teatru Skepsis a pus în scenă pe scenele din Alba Iulia, Cugir, Aiud, Abrud şi Zlatna mai mult de 10 piese de teatru şi tot atâtea spectacole de mimă. Ultimul spectacol a avut loc ieri, la Casa de Cultură a Studenţilor, unde a fost judecată piesa „Ursul“ de A.P. Cehov.

Trupa de amatori Skepsis s-a impus în conştiinţa iubitorilor de teatru din Alba Iulia şi din judeţ prin piese clasice pe care le-a pus în scenă şi prin spectacolele de mimă pline de umor pe care le-a montat. Skepsis a luat fiinţă în aprilie 2002 iar la acest moment are peste 10 membri activi şi mai mulţi apropiaţi care pun umărul la proiectele trupei. Ultimul spectacol pe care actorii l-au prezentat la Alba Iulia a avut loc ieri seară la Casa de Cultură a Sindicatelor.

 Publicul gustă piesele clasice

Spre deosebire de majoritatea trupelor care la acest moment încearcă spectacole de teatru post moderniste sau cu multe efecte scenice actorii din trupa de amatori Skepsis a ales piese clasice de Moliere, A.P. Cehov, C. Magnier sau C. Goldoni. „Piesele sunt de actualitate chiar la distanţă de câteva sute de ani. Relaţiile umane nu s-au modificat. Sunt câteva tipologii, spre exemplu bărbatul în vârstă care îşi doreşte soţie mai tânără, îndrăgostiţii“, a explicat Viorel Cioflică, unul dintre membrii fondatori ai trupei.

Actorii amatori consideră că publicul gustă spectacolele de acest tip. „Am fost la festivalul de teatru de la Iaşi şi am prezentat piesa Oscar. Am fost foarte bine primiţi, am fost chemaţi la rampă de patru ori“, a mai spus Viorel Cioflică. Actorii cred că un atuu al piselor clasice îl constituie costumele. La distanţă de câteva sute de ani este plăcut să vezi costume de epocă şi gesturi care la acel moment erau uzuale dar care acum nu se mai folosesc.

Recuzita este realizată de actorii amatori

De costume şi de realizarea decorurilor se ocupă tot membrii trupei. „Căutăm haine mai deosebite, pantaloni, veste, dantele, pălării şi alte accesorii. O parte dintre ele ne-au fost donate şi altele, ori le-am confecţionat noi, ori le-am cumpărat de la second-hand“, a spus Liudmila Cioflică. Actorii amatori au confecţionat şi decorurile.

„Am cumpărat placaj pe care îl folosim în funcţie de ce avem nevoie, am realizat uşi, ferestre“, a spus Rareş Diodiu, un alt membru al trupei. Repetiţiile şi realizarea unei piese, cu decoruri şi costume se face în aproximativ o lună şi jumătate. „Noi suntem amatori şi ne întâlnim când avem timp. Rolurile se distribuie şi în funcţie de timpul fiecăruia“, a afirmat Viorel Cioflică. Anul acesta trupa va juca mai multe spectacole, iar programul celor de la Skepsis poate fi găsit şi pe www.grupulskepsis.ro.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite