Opera completă a poetului Lucian Blaga, colecţie de lux a bibliotecii din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii au acces la colecţia de lux „Lucian Blaga“ la sala de lectură a bibliotecii din Alba Iulia
Elevii au acces la colecţia de lux „Lucian Blaga“ la sala de lectură a bibliotecii din Alba Iulia

Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga“ din Alba Iulia este singura bibliotecă din ţară care editează de cinci ani o colecţie de lux. Operele poetului „Lucian Blaga“, fac obiectul acestei colecţii care la prima ediţie a fost editată în 18 limbi. 30.000 lei anual pentru volume care ajung la personalităţi din lumea întreagă, dar şi în biblioteci.

O sută de volume unice prin calitatea hârtiei şi culorii, sunt editate în fiecare an în cadrul unui amplu proiect derulat în cadrul Bibliotecii Judeţene Alba, destinat punerii în circulaţie internaţională a operei blagiene. „Este o personalitate a judeţului, iar prin această colecţie inedită vrem să facem cunoscută opera marelui poet şi consacrarea valorilor româneşti în lume“, a afirmat Mioara Pop, directorul Bibliotecii Judeţene  Alba.

O sută de astfel de volume ajung în fiecare an la personalităţi din întreaga lume. „Oameni de cultură, politicieni, persoanlităţi din diverse domenii au intrat în posesia unuia din cele 100 de volume editate anual în patru limbi de circulaţie internaţională: engleză, franceză, germană, italiană sau spaniolă“, explicat Mioara Pop. Printre cei care s-au bucurat de volume din această ediţie limitată au fost poeţi cunoscuţi din străinătate ca: Ingo Cesaro (Germania), Carlos Miralles (Spania) sau personalităţi române cum sunt Eugen Simion sau Flavia Cosma (poetă, Canada). „Cărţile sunt ambasadorul nostru în străinătate. Oriunde mergem şi avem acţiuni importante sau târguri de carte, ducem volume din această colecţie“, spus Mioara Pop.

Volume unicat

Pentru ca dorinţa multor cititori să fie îndeplinită, pe lângă colecţia de lux se scot anual alte 300 de exemplare din aceleaşi volume. „Diferă doar calitatea hârtiei, dar nu semnificativ. Cărţile originale se disting prin culorile coperţilor, care nu sunt alese întâmplător. Volumele de lux sunt legate manual, celelalte nu“, a explicat Mioara Pop. Editarea şi printarea acestor volume costă anul 30.000 lei, bani obţinuţi cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba. Un volum de colecţie nu are preţ. „Nici volumele de lux, nici cele tipărite pe lângă acestea, nu se vând. Toate ajung în biblioteci sau în posesia unor cititori veritabili“, a afirmat Mioara Pop.    

Primul volum din această colecţie a fost tipărit în 2006 în 300 de exemplare şi tradus în 18 limbi. „A fost practic o invitaţie către aceste opere. Cele care au urmat au fost tipărite în câte 100 exemplare“, a completat Mioara Pop.  Biblioteca din Alba Iulia este sigura din ţară care editează operele unui autor. „Proiecte în care sunt editate volume de lux există, însă opere complete ale aceluiaşi autor, nu“, a conchis directoarea bibliotecii judeţene.

Lucian Blaga (n. 9 mai 1895 la Lancrăm, lângă Sebeş, judeţul Alba - d. 6 mai 1961 la Cluj) a fost un filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar şi diplomat român. Personalitate impunătoare şi polivalentă a culturii interbelice, Lucian Blaga a publicat şi opt volume de poezii.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite