Olimpic la matematică, câştigător al premiului de 5000 de euro. A descoperit comorile Cetăţii Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigătorul marelui premiu, în valoare de 5.000 de euro, la concursul “Găseşte Comoara din Cetate” este  Valentin Breaz. Tânărul este  elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional Horea, Cloşca şi Crişan“  din Alba Iulia.

Finala competiţiei s-a desfăşurat pe parcursul zilei de duminică. Câştigătorul, Valentin Breaz, medaliat cu aur la Olimpiada naţională de matematică, a declarat că nu se aştepta să câştige.

“Din punct de vedere al banilor este cel mai important concurs câştigat de mine până acum. Olimpiada naţională de matematică, pe care am câştigat-o când eram pe clasa a VIII-a, a fost foarte importantă, dar nu sub aspectul banilor“, a spus Valentin Breaz imediat după ce a primit premiul de 5.000 de euro.

Tânărul  a fost nevoit să îl aştepte pe tatăl său pentru a putea ridica banii, având în vedere că nu are vârsta de 18 ani. Valentin Breaz s-a înscris în concurs la sfârşitul anului şcolar trecut şi a câştigat concursul pentru un premiu de 100 de euro, lucru care i-a permis să se califice în finală.

„O să investesc banii «cu cap»“

Prima misiune în cursa pentru cei 5.000 de euro a fost descoperirea unei monede pe care era gravată sigla Cetăţii şi numărul cu care elevul a intrat în finală.

„În ungherul din faţa celor trei înţelepţi am căutat mult pentru a găsi moneda. Indiciile care erau trecute în text erau ungherul din izvorul ochilor celor trei înţelepţi. Era un izvor chiar deasupra acelei zone. Mi-a luat aproape două ore, am fost penultimul concurent care a venit cu moneda “, a mai spus elevul de clasa a X-a.

image

Click pe poze pentru imagini din timpul finalei

Pasiunea pentru istorie şi geografie o are de mic. Competiţia pe care a câştigat-o  l-a ajutat practic să cunoască istoria oraşului „în teren “, după cum mărturiseşte. „„Am avut multe detalii de învăţat despre Cetate, începând de la castrul roman până în zilele noastre. Pot să spun că ce am învăţat despre Cetate cunosc şi în teren, întrucât indiciile primite de la organizatori trebuiau căutate prin incinta Cetăţii, nu era suficient să le şti doar teoretic. Niciodată nu m-am gândit că pot afla atâtea lucruri despre oraş, sau mai bine spus că ascunde atâtea lucruri interesante, că are o istorie aşa bogată“, spune tânărul.

Câştigătorul nu are un plan clar de investiţii, dar spune că va folosi „cu cap“ cei 5.000 de euro. „Chiar nu ştiu ce voi face cu banii, trebuie să mă gândesc, nu trebuie să mă grăbesc să cumpăr ceva care să nu-mi folosească la nimic. Ca un matematician o să-i investesc cu cap“, a încheiat Valentin.

Cum s-au câştigat cei 5.000 de euro

Finala s-a desfăşurat în mai multe etape. În prima, cei 50 concurenţi au primit două indicii şi au avut la dispoziţie două ore pentru a găsi moneda ce corespunde numărului cu care a intrat în concurs. Nu au avut voie să se folosească de accesorii precum telefonul mobil. „Comorile“, adică 25 de monede pe care este reprezentată macheta Cetăţii, au fost ascunse de organizatori în punctele cheie din interiorul fortificaţiei.

Valentin Breaz

Valentin Breaz, la şcoală în rolul de matematician

În etapa a doua a finalei, participanţii au fost împărţiţi în şapte grupe de câte trei.  Fiecare câştigător de grupă a mers mai departe, în etapa a treia şi ultima, în care s-au duelat şapte concurenţi.În ultima etapă, organizatorii au pus la dispoziţia concurenţilor rămaşi o machetă a Cetăţii, care a fost împărţită în 14 bucăţi. „Fiecare dintre cei 7 concurenţi a primit o bucată din oficiu. Pentru cea de-a doua a trebuit  să caute prin Cetate o altfel de monedă, pentru a porni în jocul de cucerire cu cel puţin două bucăţi“, a încheiat Andrei Dobra, unul dintre organizatori.

Valentin a plecat acasă cu 5.000 de euro, după ce a cucerit cele mai multe dintre bucăţile care reconstituiau macheta Cetăţii. Mai precis 8 din 14, lucru care demonstrează că ultimii doi concurenţi s-au „duelat“ umăr la umăr, până în ultimul moment.

Organizatorul principal al concursului a fost Primăria Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite