Olimpia Candrea învaţă copiii şi tinerii să ducă o viaţă sănătoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olimpia Candrea
Olimpia Candrea

Olimpia Candrea este coordonatorul mai multor campanii de sănătate pe care Direcţia de Sănătate Publică Alba le desfăşoară. Atenţia sa este îndreptată mai ales asupra copiilor şi a tinerilor pentru că este de părere că deprinderile sănătoase se formează în copilărie şi adolescenţă.

După ce a terminat Facultatea de medicină la Cluj-Napoca, Olimpia Candrea a urmat trei ani de stagiatură la Spitalul din Alba Iulia şi s-a specializat în pediatrie. După acestă perioadă a ales să se întoarcă în comuna natală, în Albac. „Am amintiri frumoase din acea vreme, medicii erau foarte implicaţi în ceea ce făceau şi erau respectaţi. Sistemul medical era mai bine organizat la dispensar lucram cu o moaşă, o asistentă de pediatrie şi o asistentă generalistă. Puteai să-ţi coordonezi o echipă. Mai ales tinerele mame aveau de câştigat pentru că atunci se făcea educaţie mamelor“, explică Olimpia Candrea.

După şapte ani petrecuţi în inima Apusenilor Olimpia Candrea a hotărât să se reîntoarcă în Alba Iulia, la Direcţia de Sănătate Publică Alba, la departamentul de promovare a sănătăţii. „Am urmat mai multe cursuri de specializare şi am terminat şi un masterat de management sanitar. Campaniile de promovare a sănătăţii urmăresc să îi ajute pe oameni să identifice factorii care pot duce la probleme de sănătate şi de asemenea să le explice ce înseamnă un stil de viaţă sănătos“, a explicat medicul.

Campanii de promovare a sănătăţii

Doar în ultimii ani Olimpia Candrea a fost coordonatorul mai multor campanii de acest fel care au vizat în special tinerii. „O viaţă sănătoasă presupune un regim alimentar corect şi echilibrat mai ales acum când există şi pericolul obezităţii. Copiii trebuie învăţaţi să aprecieze fructele şi să înlocuiască dulciurile cu ceva sănătos. De asemenea importanete sunt regulile de igienă care de asemenea trebuie învăţate cât mai devreme în viaţă. Am ales ca grupuri ţintă pentru aceste campanii de la copii de grădiniţă până la liceeni. Deprinderile sănătoase trebuie formate devreme“, a explicat Olimpia Candrea.

În aceste acţiuni nu se lucrează însă doar cu copii şi părinţii sunt implicaţi pentru că şi ei trebuie sp înţeleagă cum să păstreze sănătatea copiilor. Una dintre campaniile în care au fost implicaţi atât părinţii cât şi copiii s-a numit „Adolescenţii renunţă la Fumat“. „Acţiunea a avut rezultate foarte bune pentru că am avut şi o abordare deosebită. Ne-am adresat şi preşcolarilor care pot avea şi ei un cuvânt în familie, pot să-şi determine părinţii să renunţe la acest viciu“, a explicat medicul. 

Care sunt acţiunile pe care le veţi avea în acestă primăvară?
O.C:
Se apropie Ziua Mondială a Sănătăţii şi Ziua fără tutun pentru fiecare dintre aceste evenimente vom organiza acţiuni în Alba Iulia şi în judeţ. Vom continua şi alte campanii care au avut succes în rândul tinerilor în anii trecuţi. 

Care sunt pasiunile care vă ocupă timpul liber?
O.C.:
„Îmi place să călătoresc şi îmi place muntele. Anul trecut am făcut alături de soţul meu un tur al Europei, am vizitat Austria,  Luxemburg,  Franţa, dar anul acesta îmi doresc să bat din nou la pas Apusenii. O parte din sufletul meu a rămas acolo. Cunosc bine munţii dar o ieşire e mereu o încântare şi este şi un bun exerciţiu“

Ce-i place: "Îmi plac oamenii comunicativi cei care au iniţiativă şi cei care sunt dispuşi să lupte pentru o idee. Îmi plac tinerii şi îmi place să lucrez cu ei pentru că sunt foarte receptivi şi deschişi“.

Ce nu-i place: "Mă deranjază cei care folosesc expresia „tinerii din ziua de astăzi“ fără a face un minim efort de a-i înţelege pe adolescenţi. Mă supără cei care au mereu ceva de reproşat şi nu îmi plac oamenii răi şi cei care nu se gândesc la consecinţele pe care le pot avea acţiunile lor“.

Profil:
Născută : la 3 ianuarie 1959 în Albac
Studii: Facultatea de medicină la Cluj-Napoca
Familie: căsătorită, are un băiat, de 21 de ani

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite