Alba Iulia: Oiejdea, al doilea „motor“ economic al judeţului Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După oraşul Sebeş, Oiejdea este al doilea motor economic la judeţului Alba. Aici îşi desfăşoară activitatea unele dintre cele mai importante firme din industria cărnii de pasăre şi a produselor lactate din întreaga ţară, dar şi alte societăţi cu un renume mai puţin important.

Este suficient să amintim Transavia şi Albalact pentru a arăta de ce a devenit atât de cunoscut numele localităţii în mediul de afaceri naţional. Din punct de vedere administrativ, Oiejdea ţine de comuna Galda de Jos. Este foarte interesantă pentru investitori datorită faptului că pe aici trece drumul naţional nr. 1 Alba Iulia – Turda – Cluj-Napoca. „Suntem prima şi singura comună din judeţ cu o asemenea expansiune economică.

Pe an avem venituri proprii de aproximativ 2,5 milioane de lei, la care au o contribuţie majoritară o au aceste companii”, a spus Romulus Raica, primarul comunei Galda de Jos. Acesta a precizat că în momentul de faţă sunt foarte multe cereri de la investitori. „Avem un teren de 150 hectare de păşune în apropierea drumului naţional. Vrem ca în zonă să creăm un parc industrial, lucru care va atrage şi mai multe investiţii”, a afirmat Romulus Raica. Primarul a precizat că valoarea tuturor investiţiilor realizate în Oiejdea este de 100 de milioane de euro.

Investiţii neafectate de criză

Cei mai mare investitor de la Oiejdea este compania Transavia, lider naţional în producţia de carene de pui cu o cotă de piaţă de 25 la sută. „Piaţa cărnii de pasăre va urma acelaşi trend favorabil în ceea ce priveşte evoluţia vânzărilor. Suntem cel mai eficient producător de carne de pasăre şi nu propunem să luăm măsuri ocazionate de criză, funcţionăm la aceeaşi parametri”, a afirmat Ioan Popa, directorul general şi proprietarul companiei. Valoarea proprietăţilor Transavia deţinute la Oiejdea depăşeşte 40 de milioane de euro. Compania  exportă o cantitate substanţială de produse procesate pe piaţa comunitară. 80 la sută din cifra de export este realizată în Anglia, iar restul în Germania şi Olanda.

La câteva sute de metri de sediul Transavia se află compania Albalact, situată între primii cinci producători de lapte din România. Investiţiile realizate în localitatea din judeţul Alba ajung la aproximativ 30 de milioane de euro. Societatea are aproape 500 de angajaţi şi este deţinută de Raul Ciurtin, împreună cu tatăl acestuia, Petru Ciurtin. Cei doi oameni de afaceri au intrat, la începutul anului 2009, şi pe piaţa conservelor de legume. Au investit şi cu ajutorul unor fonduri sapard, opt milioane de euro în fabrica Prefera Foods, construită tot pe teritoriul localităţii Oiejdea.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite