Oglindă poleită cu aur, destinată lui Nicolae Ceauşescu, în expoziţia fabricii Apulum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obiectul destinat cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu a fost realizat acum 20 de ani. În expoziţia-muzeu şi în depozitele fabricii de porţelan Apulum SA Alba Iulia sunt păstrate numeroase dubluri ale obiectelor care au fost făcute cadou foştilor lideri comunişti.

Oglinda, care are o înălţime de peste doi metri, a fost realizată în anul 1987 şi costă în prezent aproximativ 20.000 de euro. Specialiştii fabricii au lucrat la realizarea oglinzii aproape un an de zile. Pe masa oglinzii sunt reprezentate în picturi cele patru anotimpuri ale anului.

Cadouri de la nomenclatura comunistă

Nomenclatura comunistă din Alba obişnuia să ofere soţilor Ceauşescu astfel de obiecte rare realizate din porţelan, cu ocazia diverselor evenimente importante din viaţa acestora sau a unor sărbători comuniste. De aici au plecat un serviciu de masă pentru 100 de persoane care a ajuns într-o cabană de vânătoare folosită de Nicolae Ceauşescu, un candelabru cu o anvergură a braţelor de cinci metri, o fântână arteziană decorată cu aur destinată Elenei Ceauşescu, dar şi multe vase inscripţionate cu monograme ale fostului lider comunist, alături de figuri importante din istoria României.

„Multe dintre obiectele dedicate familiei Ceaşescu sunt în păstrare. În muzeul nostru sunt expuse doar două dintre piesele importante. Este vorba despre «Oglindă» şi «Hora Unirii»“, a spus Tiţiana Pocol de la Departamentul Export din cadrul fabricii Apulum. Hora Unirii este de fapt o hartă a României cu personaje din porţelan îmbărcate în costume populare din toate zonele ţării. „Vaze şi servicii de masă cu monogramele soţilor Ceauşescu sunt ambalate individual şi se află în depozitul nostru, dar pot fi expuse atunci când este nevoie“, a mai precizat Tiţiana Pocol.

Realizate în dublu exemplar

Toate obiectele destinate cuplului Ceauşescu erau făcute în dublu exemplar, pentru a putea fi înlocuite în cazul în care se întâmpla ceva cu obiectul original care era trimis la Bucureşti. Cadourile trebuiau să fie cu adevărat speciale, motiv pentru care când se lucra la acestea erau blocate secţii întregi din cadrul societăţii. Zeci de angajaţi erau angrenaţi în activitatea de creare a unor obiecte din porţelan unice.

„Era o formă de manifestare a cultului personalităţii. Acest cult s-a răspândit plecând de la tinereţea tovarăşului, până la Ceauşescu, arhitectul României. Se făceau cadouri din porţelan pentru că în Alba existau cei mai buni specialişti din ţară“, a spus istoricul Liviu Zgârciu, de la Muzeul Unirii. Expoziţia de la fabrica Apulum are un circuit închis, dar poate fi văzută în fiecare an cu ocazia Zilei Ceramistului, care se sărbătoreşte la începutul lunii iunie.

„Dorim ca industria dumneavoastră de porţelan să cunoască o şi mai strălucită dezvoltare. Trăiască prietenia dintre cele două popoare şi dintre tinerii din China şi România“, mesajul Delegaţiei Ligii Tineretului Comunist din China, scris în anul 1983 în cartea de onoare a fabricii.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite