Alba Iulia: Oficial, avem 77 de cerşetori în municipiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Oficial, avem 77 de cerşetori în municipiu
Alba Iulia: Oficial, avem 77 de cerşetori în municipiu

Criza economică din ultima perioadă a sporit numărul celor care apelează la mila publică. Sărăcia şi nevoia îi îndeamnă pe unii la gesturi extreme. Nu de puţine ori, disperarea şi lipsa unui loc de muncă sau a oricăror altor venituri duce la cerşit.

În ultima perioadă cerşetorie a luat din nou amploare în Alba Iulia. O parte dintre cei care întind mâna pun situaţia lor pe seama crizei economice. Poliţiştii din Alba Iulia spun că printre cerşetori sunt şi oameni nevoiaşi dar şi persoane care doar mimează un handicap.

Peste 10 dei pe zi, norma unui cerşetor

Unul dintre cei care apelează la mila publică este Ioan Bordeian, care de obicei poate fi găsit în zona Centru, din Alba Iulia.  „Trăiesc rău. Nu mă descurc cu banii, aşa că cerşes. Stau în cartierul Lumea Nouă, dar nu am nici pensie, nici ajutor social. Practic nu am nici un venit, nici măcar pensie de boală, sunt foarte necăjit”, a spus albaiulianul Ioan Bordeian, în vârstă de 48 de ani.
Acesta nu are familie, nu are pe nimeni care să-l ajute. „Nu am nici un ajutor. Am numai un frate care e plecat în Spania, dar nu îmi trimite nimic, pentru că nu păstrăm legătura”, a mai spus bărbatul. Acesta se descurcă cum poate cu banii pe care reuşeşte să-i adune de la oameni.
Este deja cunoscut în oraş, iar cetăţenii îl ajută cum pot. „Fac din cerşit cam 10-20 de lei pe zi. Banii aceştia rămân la mine, nu-i dau mai departe. Îmi iau mâncare de ei”, a mai mărturisit Ioan Bordeianu.

Locurile aglomerate sunt preferate de cerşetori


În Alba Iulia un cerşetor reuşeşte să strâgă între 10 şi 20 de lei pe zi. Făcând un simplu calcul, acesta ar strânge cu uşurinţă peste 300 de lei pe lună, bani pe care alte persoane îi obţin prin muncă.
Locurile preferate de cerşetori sunt staţiile de autobuze, locurile populate din preajma teraselor, a magazinelor sau a catedralei Reîntregirii Neamului.
„Cerşesc că nu am nici un ban. Mi-am pierdut buletinul, nu mai am ajutor social, nu am nici un venit. Am doi copii, unul de nouă ani, şi altul de patru ani. Mă descurc foarte greu. Trebuie cumva să-mi fac bani de mâncare pentru copii deoarece nu am ce să le pun pe masă. Nu îmi  găsesc de lucru, nici să fac curat în scări, nici la Salprest”, a spus Iulia Haşdu în vârstă de 33 din Alba Iulia. Femeia recunoaşte că strânge din cerşit peste 10 lei pe zi.

Amenzi pentru cerşetori


Potrivit legii persoanele care apelează în mod repetat la mila publică pot fi sancţionate cu amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei.
„De la începutul anului şi până în prezent, agenţii de ordine publică ai Poliţiei Comunitare Alba Iulia au aplicat 155 de sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea legii 61/1991. Numărul total al celor sancţionaţi pentru apelarea în mod repetat la mila publicului este de 77 de persoane. Dintre aceştia 50 de persoane au fost amendate iar restul au fost avertizaţi în scris”, a precizat Marius Ardeleanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Comunitare din Alba Iulia.
Valoarea totală a amenzilor aplicate celor care cerşesc este de 8.500 de lei.

De asemenea, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba alţi cetăţeni au fost amendaţi pentru că au apelat la mila semenilor.
„În perioada aprilie - iunie, pe raza municipiului Alba Iulia au fost sancţionate contravenţional 16 persoane, conform prevederilor Legii 61/1991 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, pentru  apelarea, în mod repetat, la mila publicului”, a declarat  subcomisarul Vasile Catargiu.   
                                 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite