Alba Iulia: Ofertă săracă la bursa locurilor de muncă pentru tinerii absolvenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Ofertă săracă la bursa locurilor de muncă pentru tinerii absolvenţi
Alba Iulia: Ofertă săracă la bursa locurilor de muncă pentru tinerii absolvenţi

Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a găzduit astăzi Bursa locurilor de muncă pentru absolveţi. La doar o oră de la începere aproape 400 de tineri au trecut pragul instituţiei pentru a consulta ofertele.

CITEŞTE ŞI:


Dezamăgirea a fost cuvântul care a caracterizat cel mai bine evenimentul. Ofertele nu s-au ridicat la aşteptările tinerilor şi nici nu au corespuns calificărilor acestora. „Ofertele sunt foarte sărace. Angajatorii au venit într-un număr mai mic decât mă aşteptam. Nu ţi se oferă mai nimic. Suntem dezamăgiţi. Nu avem viitor. Terminăm o şcoală şi ne uităm la diplomă”, a declarat Elena Bolca, o tânără de 31 ani.

În judeţul Alba la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă sunt înscrişi în acest moment aproximativ 900 de absolvenţi de liceu şi facultate care au absolvit în prima sesiune a anului 2009. Numărul celor care din băncile facultăţilor au intrat direct în rândul şomerilor a crescut semnificativ în acest an. Neconcordanţa dintre facultăţi şi piaţa muncii o resimt din plin tinerii care găsesc locuri de muncă disponibile. Bursa locurilor de muncă de astăzi a nu le-a oferit şanse absolveţilor de studii superioare.

Angajatorii au oferit doar şapte locuri de muncă pentru această categorie. „Nu au ce să ne ofere. Sunt foarte puţine locuri de muncă şi care sunt total necorespunzătoare. Au zis că vor fi undeva la 200 de firme şi că vor oferi locuri de muncă absolveţilor cu studii superioare, însă nu a fost aşa. Se caută foarte mult muncitori”, a afirmat Gabriel Mija, un tânăr de 26 ani.

Cerinţe şi condiţii

24 de angajatorii au venit astăzi cu ofertele, dar şi cu condiţiile. Experienţa pe care aceştia o cereau sau faptul că în unele domenii cărţiile de muncă nu intrau în discuţie, îi descuraja pe tineri. „Nu am reuşit să lucrez în domeniul în care am terminat facultatea pentru că oriunde merg mi se cere experienţă. Imposibil pentru că nimeni nu ne permite să ne facem experienţă”, a spus Elena Bolca. „Căutăm lucrători comerciali pentru magazinele din reţeaua Dacia şi cerinţele sunt în special calificare în domeniu. Experienţă ar fi binevenită. Până acum avem aproape 20 de CV-uri, deci oamenii sunt interesaţi. Din nefericire avem doar trei locuri disponibile”, a afirmat Dorina Henegar, inspector de personal al lanţului de magazine Dacia. De cealaltă parte tinerii.

Cei mai solicitaţi angajatori au fost  Asociaţia „Sprijiniţi copiii” şi compania de cablaje SEWS unde  numărul CV-urilor depăşea 30. „Oamenii vin şi se interesează şi bucurăm că atâte persoane doresc să muncească şi să facă performanţă în domeniu. Avem aproape 50 de CV-uri, dar şi foarte mulţi oameni au venit nepregătiţi urmând să vină cu CV-urile şi zilele următoare”, a declarat Călin Govoreanu,  sociolog la Asociaţia „Sprijiniţi copiii” din Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite