Alba Iulia: Pro şi contra carierei de granit de la Ocoliş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Pro şi contra carierei de granit de la Ocoliş
Alba Iulia: Pro şi contra carierei de granit de la Ocoliş

Construirea unei cariere de granit pe teritoriul comunei Ocoliş din Munţii Apuseni a determinat protestul mai multor organizaţii neguvernamentale. Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Asociaţia Transilvania Verde şi Asociaţia Ecologică Lumea Verde, toate cu sediul în Cluj-Napoca, alături de alte asociaţii şi persoane fizice au transmis, ieri, Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Alba o contestaţie.

Documentul se referă la studiul de evaluare a impactului asupra mediului întocmit pentru proiectul companiei germane Kemna Gmbh, de exploatare a granitului din Muntele Jidovina.

"Lipsuri şi incoerenţe"

“Studiul prezintă multiple lipsuri şi incoerenţe, toate acestea fiind considerentele invocate pentru a solicita APM Alba să respingă cererea Kemna pentru un acord de mediu”, se afirmă în documentul asociaţiilor neguvernamentale.

Contestatarii afirmă că localitatea Ocoliş este situată în reţeaua de arii protejate la nivel European Natura 2000, iar exploatarea granitului ar presupune distrugerea muntelui şi a peisajului, poluarea fonică şi cu pulberi a satului, precum şi afectarea unor specii importante de faună şi floră din zonă.

“Raportul abundă în greşeli tehnice şi de exprimare, cu neclarităţi şi ambiguităţi. Este construit în mod tendenţios şi pune pe primul plan nu protecţia mediului într-o zonă fragilă, ci interesele economice ale firmei care l-a comandat”, se mai susţine în contestaţia înaintată APM Alba.

Documentul redactat de asociaţiile neguvernamentale a fost înregistrat cu câteva zile înainte de dezbaterea publică care va avea loc la Ocoliş în legătură cu acest proiect şi care este programată pentru ziua de miercuri, 29 iulie 2009.

Primarul susţine investiţia

Primarul comunei Ocoliş, Alin Jucan, susţine proiectul firmei Kemna şi afirmă că este singura soluţie pentru salvarea economic a zonei.

“Înţelegem normele de protecţie a mediului, dar nici chiar toate locurile nu pot deveni parcuri şi rezervaţii naturale. Firma germană Kemna a achiziţionat apoape 150 de hectare de teren de la populaţie în vederea deschiderii unor cariere de piatră, dar vin ecologiştii şi se opun pe motiv că deranjează păsările. Avem marmură, avem piatră din belşug, dar murim de foame”, a spus primarul Jucan.

Acesta a completat că pe teritoriul comunei nu mai există nicio investiţie care să ofere un număr mai mare de locuri de muncă. Societatea germană a realizat deja investiţii de 1,2 milioane de euro şi ar urma să creeze aproximativ 150 de locuri de muncă. De asemenea, reprezentanţii investitorului s-au angajat să construiască un drum separat, care să nu treacă prin zonele locuite ale comunei.

“Beneficiile financiare la bugetul local ar fi de 240.000 lei pe an în condiţiile în care cu banii pe care îi avem acum nu putem să plătim nici măcar autorităţile”, a mai declarat primarul din Ocoliş.

Comuna este situată pe valea rîului Arieş, la graniţa dintre judeţele Alba şi Cluj şi a fost inclusă în proiectul Natura 2000 în anul 2001.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite