Ochi electronici de 1,8 milioane de lei în Cetatea din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul local Alba Iulia dezbate marţi în şedinţa ordinară a lunii septembrie un proiect de hotărâre ce vizează achiziţionarea şi instalarea unui sistem de supraveghere video în Cetate. Costul investiţiei se ridică la aproximativ 1,8 milioane de lei cu TVA (aproximativ 400.000 euro).

Sistemul de supraveghere video vizează căile de acces din interiorul Cetății Alba Carolina și pe traseele exterioare, respectiv Șanțurile de Nord, Est, Sud și Vest.

“Pentru estimarea valorii de proiectare și execuție a sistemului de supraveghere video s-a luat în calcul un număr de 60 de bucăți camere videosupraveghere, cu valoare de 8.350 de lei/buc., fără TVA, și valoarea de punere în funcţiune și dispecerat de 25.000 de lei/buc., ceea ce cuprinde lucrări de canalizaţii și instalații electrice. Valoarea estimată totală a sistemului este de 1.500.000 de lei, la care se adaugă TVA”, se afirmă în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.

Sistemul de echipamente profesionale va fi utilizat pentru supravegherea exterioară a 3 zone după: Zona I – căile de acces în interiorul Cetăţii și spre traseele exterioare Nord, Est, Sud și Vest, Zona 2 – toate traseele turistice amenajate în Sanţurile exterioare ale Cetăţii de tip Vauban, Zona 3 – toate străzile situate în interiorul Cetăţii şi toate obiectivele (clădiri şi monumente) din Patrimoniul naţional și local.

Proiectul mai prevede amenzajarea unui centrulde monitorizare şi înregistrare a imaginilor transmise în spaţiul special destinat din sediul Serviciului Poliţiei Locale Alba Iulia sau într-o locaţie situată în Cetate pentru scăderea timpului de reacție și intervenție. În prezent sunt deschise circulaţiei rutiere și pietonale aproape toate căile de acces, traseele Est, Nord și Sud. Se execută lucrări de restaurare și punere în valoare a Șanțului de Vest și calea de circulaţie rutieră de pe strada Nicolae Iorga.

„Dotările existente, infrastructura, dar și întrega zonă a Cetății care este un obiectiv de mare importanță turistică și istorică, necesită măsuri de protecție împotriva avarierii, distrugerilor, furturilor și vandalizărilor de tot felul”, se mai afirmă în raportul întocmit de funcţionarii Primăriei Alba Iulia. Lucrările de restaurare a Cetăţii Vauban, derulate în ultimii ani, depăşeasc 50 milioane de euro. Lungimea totală a căilor de acces modernizate este de peste 15 kilometri.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite