Obicei de Crăciun în Alba: colinda „Buţii“ de la Deal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Flăcăii care merg la colinda „Buţii“ au început pregătirile din ziua Sfântului Nicolae. Obiceiul „Buţii“ de la Deal, comuna Cîlnic,  a reuşit să depăşească barierele ideologice ale perioadei de dinainte de 1989, cand, spun batranii satului, obiceiul nu era agreat de autorităţi.

Feciorii din satul Deal, comuna Cîlnic,  au început  pregătirile pentru „Bute“ pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae.  Flăcăii au prins atunci caii la căruţa împodobită,  în care  au pus butea şi au pornit prin sat,  ca să adune vinul pentru sărbătoarea de Crăciun. Alaiul feciorilor s-a oprit la o familie de gospodari din sat, care păstrează în pivniţă butea cu vin până la Crăciun.

„Toţi flăcăii care merg cu colinda de Crăciun au pus vin în bute. Crâşmarul a pus în bute  40-50 litrii de vin de la fiecare participant.  Gazda care păstrează butea în pivniţă este un om gospodar, de cinste şi omenie.  După ce au  adunat vinul,  feciorii repetă cele 22 de colinzi sfinte, care se aud de Crăciun pe uliţele satului“, a explicat profesorul Alexandru Başa din satul Deal.

În Ajunul Crăciunului, cei 20 de flăcăi care merg la colindat se îmbracă în haine tradiţionale şi se adună la gazdă. Tinerii cu armata făcută se cunosc după plosca cu vin împodobită. Ceilalţi poartă pene la căciulile din blană de miel. După ce colindă gazda, alaiul pleacă spre casa preotului, unde spun colinde specifice, dar şi la cererea gazdei. Flăcăii primesc în dar colaci şi bani.

„De la preot colindătorii se duc la învăţător, la primar, unde zic «colinda judelui»  şi apoi,  iau la rând casele oamenilor de la un capăt al satului la altul. Pârgarii merg înaintea alaiului şi întreabă gazdele dacă primesc feciorii la colindat“, a mai adăugat profesorul Alexandru Başa,  care coordonează grupul de colindători din satul Deal.

Colindatul cetei se încheie în ziua de Crăciun,  pe la orele amiezii, când flăcăii se întorc la gazdă şi spun colinda „A Crăciunului“. Căpeteniile numără în faţa feciorilor  banii adunaţi din colindă, din care  vor plăti lăutarii care vor cânta la petrecerea „Buţii“. După ce flăcăii se ospătează din masa de Crăciun şi beau vin din bute, căpeteniile pleacă prin sat să cheme fetele la petrecerea Buţii. Jocul şi voia bună încep în ziua de Crăciun şi ţin  până de Sfântul Ion.

„Butea de la Deal este unul din obiceiurile de Crăciun din Alba care se păstrează nealterat din moşi strămoşi. Mă bucură faptul că mai există tineri care preiau din tradiţiile vechi de secole, care se bucură atunci când colindă din casă-n casă din tot sufletul lor. Aceste lucruri, neînsemnate pentru unii, păstrează viu spiritul sărbătorilor de iarnă în satele din Alba“,a spus Marinela Baba , referent la Centrul cultural „Augustin Bena“ din Alba Iulia. 

Colind „Naşterea“:

„Azi Naşterea Ta Hristoase,
Pe Adam din iad îl scoase,
Azi lumina e luminoasă,
Azi lumina e răsărită,
Lumina cea negrăită.
Cei ce stelele slujeau
Sfinte daruri aduceau
De la stea s-au învăţat
A fi de toţi închinaţi“.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite