Oamenii fără adăpost, cei mai expuşi în faţa gerului. 14 au fost „culeşi“ de autorităţi de pe străzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Efectele codului portocaliu de ger valabil până pe 3 februarie şi pentru judeţul Alba, vor fi resimţite cel mai mult de oamenii străzii. Sunt  lipsiţi de apărare în faţa unui duşman de temut-gerul năprasnic.

Poliţiştii şi jandarmii şi-au sporit misiunile de căutare a oamenilor fără adăpost încă de sâmbătă, de la instituirea codului galben  de vreme geroasă. În ultimele trei zile, au găsit pe străzi 14 cazuri de sărmani care dorm sub cerul liber. Toţi sunt bărbaţi, cu vârste între 11 şi 77 de ani.

Din stradă au ajuns fie la Spital, fie la centrele sociale . Cu frigul în oase după o zi de hoinăreală, cum se lasă întunericul, unii dintre amărâţii rămaşi pe drumuri se prezintă din proprie iniţiativă în faţa adăposturilor pentru un pat cald şi mâncare. Trişti şi gârboviţi, majoritatea sunt clienţi vechi.

La centrul social din zona Gării Alba Iulia sunt disponibile 60 de locuri, ocupate în ultimele zile, în totalitate. „Acum avem oameni peste capacitatea centrului. Numai în ultimele două zile am adus opt persoane. Nu avem ce face, trebuie să-i primim şi îi ţinem pe unde putem,  până trece frigul ăsta mare“, a explicat Sabina Magda, asistentul socilal  al centrului.

„Ne-a luat de pe stradă să nu îngheţăm. Sunt de trei zile aici, este destul de bine, condiţiile sunt destul de bune, mâncarea este bună“, a spus unul dintre bărbaţii care trec gerul la centrul social.

Principala problemă este controlul persoanelor fără adăpost. Nu de puţine ori ajung noaptea pe secţia de Urgenţă, primesc îngrijiri, ajung în centrul social, din nou pe străzi, iar de aici din nou la spitale. Nu sunt puţine nici cazurile în care oamenii fără adăpost preferă să dârdăie în ger.

„În majoritatea cazurilor care au avut de suferit de pe urma temperaturilor scăzute, vorbim de situaţii sociale. Unele persoane au fost găsite pe străzi chiar în stare de ebrietate. Cei în cauză au ajuns fie pe secţiile de Urgenţă, fie direct în centrele sociale din judeţ. Cele mai multe cazuri au fost raportate în Alba Iulia“, a precizat Horea Timiş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, la întâlnirea Comitetului Judeţeaan pentru Situaţii de Urgenţă, convocat luni de prefectul Ştefan Bardan.

„Cazuistica persoanelor fără adăpost este cam aceeaşi. Important este ca noi să nu-i lăsăm pe aceşti oameni sub cerul liber,mai ales în această perioadă, cu nopţi geroase“, a apreciat Dorel Sofica, şeful ISU Alba.

Medicii spun că e suficient să stăm câteva minute la temperaturi ce trec şi de minus 20 de grade Celsius fără haine groase şi ne poate paşte hipotermia. În cazul în care temperatura corpului scade sub 37 de grade Celsius, apare primul semnal: frisoanele. Este afectată circulaţia sângelui la mâini şi picioare şi scade ritmul inimii. Dacă nu sunt luate la timp măsuri, se instalează coma,  şi apoi, stopul cardiac.

Autorităţile dau asigurări că vor continua acţiunile de căutare a persoanelor fără adăpost şi în zilele următoare, când Alba este sub cod portocaliu de ger, şi sunt prognozate temperaturi de până la minus 25 de grade Celsius.

Dincolo de problemele cauzate de hipotermie, zeci de persoane au apelat la ajutorul medicilor de la secşia de Urgenţă a Spitalul Judeţean, după ce au căzut pe gheaţă.  „În ultimele trei zile,  au ajuns pe secţia de Urgenţă 93 de persoane . Au fost oameni care au suferit entorse, fracturi, iar unii chiar şi traaumatisme cranio-cerebrale“, a explicat Aurel Crişan, şeful UPU Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite