Alba Iulia: Oameni puşi pe drumuri de protestul judecătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Oameni puşi pe drumuri de protestul judecătorilor
Alba Iulia: Oameni puşi pe drumuri de protestul judecătorilor

Judecătorii de la instanţele din Alba Iulia nu au judecat astăzi decât procesele privind măsurile de arestare preventivă şi cauzele privind situaţia minorilor.

Magistraţii de la Tribunalul Alba şi Judecătoria Alba Iulia s-au raliat astăzi protestului declanşat la nivel naţional de asociaţiile judecătorilor. La ambele instanţe s-au judecat doar procesele privind măsurile de arestare preventivă şi cauzele referitoare la situaţia minorilor. Restul dosarelor au fost amânate la termenele normale, majoritatea pentru sfârşitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie. La Curtea de Apel Alba Iulia, asociaţia judecătorilor s-a întrunit la ora 12.00 şi urma să ia o decizie similară.

În judecată, la 90 de ani


Pe holul sălilor de judecată de la Tribunal şi Judecătorie erau azi dimineaţă multe persoane care nu se aşteptau ca procesul lor să fie amânat. Unii au venit chiar de la câteva zeci de kilometri distanţă pentru a-şi susţine cauza în faţa judecătorilor. Un astfel de caz este cel al familie Ştef, din comuna Ohaba, alată la 25 de kilometri de reşedinţa judeţului. Ioan Ştef, în vârstă de 71 de ani, a venit împreună cu mama acestuia, Similia Ştef (89 de ani), la Tribunalul Alba unde au un proces civil. Au dat în judecată comisia locală de fond funciar pentru o palmă de pământ.

 „Ne judecăm cu ei de aproape trei ani. Am venit împreună cu mama, care are aproape 90 de ani, ca să ni se facă dreptate. Nu cred că este normal să se întâmple aşa ceva. Magistraţii trebuie să înţeleagă situaţia de fapt pe care o are toată ţara şi toată omenirea. Ne-a amânat procesul pe 29 septembrie, exact în ziua când mama împlineşte 90 de ani. Cum să o aduc la proces de ziua ei?”, a spus afectat de situaţia creată Ioan Ştef.

Era resemnat cu faptul că judecătorul i-a permis ca la termenul din 29 septembrie să susţină el şi declaraţia pentru mama lui. „În justiţia actuală din România se fac multe abuzuri. Am plătit 11 milioane de lei pentru avocat şi, pe deasupra, de la Parchetul din Sebeş ne-au trimis amendă de 10 milioane pentru tulburare de posesie”, a completat Ioan Ştef. Ioan şi Similia Ştef nu au fost singurii care a venit degeaba la instanţele de judecată.

„Trebuia să mă judeca astăzi pentru o amendă. Când am venit uşa era închisă. Nu ştiu ce s-a întâmplat, dar mi-a spus cineva că este protest. Ne-au pus pe drumuri degeaba”, a afirmat Nicolae Bota (43 de ani) din Alba Iulia.

Judecători nemulţumiţi de salarii

Reprezentanţii judecătorilor afirmă că protestul lor nu este împotriva oamenilor care din procesele aflate pe rol. „Protestul nostru este justificat de prevederile legii salarizării unice care nu asigură o finanţare corectă a sistemului de salarizare din justiţie. Nu este o acţiune împotriva justiţiabililor ci împotriva celor care au stabilit principiile acestei legi”, a declarat Mihai Paşca, preşedintele asociaţiei judecătorilor de la Tribunalul Alba.

Judecătorii au mai stabilit ca în perioada cât durează protestul să lucreze doar opt ore pe zi, cu excepţia cauzelor penale urgente, şi să asigure un volum de muncă rezonabil prin acordarea de termene mai lungi. La cele două instanţe din Alba Iulia au fost amânate astăzi aproximativ 200 de procese.




Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite