Alba Iulia: Turtă dulce înregistrată la OSIM de un întreprinzător din Sebeş
0Lucian Opincaru din Sebeş a transformat pasiunea pentru turtă dulce într-o mică afacere profitabilă. Turtarul foloseşte în procesul de producţie reţete tradiţionale păstrate în familie. Turta dulce este vândută la târguri şi festivaluri din toată ţara.
Lucian Opincariu este printre puţinii producători de turtă dulce din ţară care păstrează reţetele tradiţionale. Pasiunea pentru acest produs s-a transformat repede întro mică afacere de familie.
Meserie preluată de la socrii
Turtarul Lucian Opincariu (48 ani) spune că a învăţat meseria de la socrii. „Ei au fost primii turtari din zona Aiudului. Făceau turtă dulce, halviţă şi bomboane. Am preluat meseria şi am încercat să menţinem tradiţia. Am început această mini-afacere în 1994. Produsele noastre au devenit cunoscute datorită calităţii acestora“, a spus întreprinzătorul privat.
Este nemulţumit de faptul că micii producători nu sunt sprijiniţi de stat. „E foarte greu să păstrezi calitatea produselor deoarece sunt cerinţe stricte. Producătorilor individuali li se impun multe condiţii, dar nu li se acordă sprijin şi susţinere din partea statului“, a subliniat Lucian Opincaru.
Afacere de familie
A înfiinţat, împreună cu spţia sa, un laborator de producţie a turtei dulce în Sebeş. Procesul de fabricaţie este unul simplu şi urmează strict reţete din familie. „Conţin 25 la sută miere de albine. Toate produsele pe care le folosim sunt naturale.
După ce se întinde aluatul, acesta este tăiat cu diferite forme. Sunt aşezate în tavă şi se coc la cuptor pe lemne. După răcire, se pictează fiecare turtă manual. Sunt lăsate să se usuce, iar apoi sunt ambalate“, a spus turtarul. La ambalarea produselor foloseşte o maşină semiautomată.
Produse vândute în toată ţara
„Vindem produsele noastre numai la târguri şi festivaluri, expoziţii. Deocamdată mergem doar în ţară, deoarece nu avem posibilitatea de a ne face cunoscuţi în străinătate. Am fost peste tot, Cluj, Timişoara şi Bucureşti. Profitul e în funcţie de târg, de cât de multă lume vine. Poţi să ai un profit de 200, 300 de lei, iar la unele târguri şi de 1.000 de lei. Toţi banii pe care îi câştigăm îi investim“, a mai spus Lucian Opincariu.
A avut chiar şi iniţiativa înregistrării unei denumiri de turtă dulce la OSIM. „Am depus anul trecut o cerere la OSIM pentrui înregistrarea denumirii «Puiul târgului». Aşa îi spune popular şi am vrut ca acest nume să fie păstrat. Aşteptăm acum certificatul de înregistrare“, a mai afirmat turtarul din Sebeş.