Nume mari ale teatrului românesc pe scena fostei „Săli Caragiale“ din Alba Iulia, în documente de arhivă din 1940

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documentele păstrate la Arhivele Naţionale Alba conţin şi informaţii despre taxele pe care le plăteau trupele de teatru pentru închirierea Sălii Ion Luca  Caragiale, dar şi pentru pompieri şi îngrijitorul sălii.

Documentele de la Arhivele Naţionale Alba vorbesc de nume mari ale teatrului românesc din anii 1940, care au jucat pe scena Sălii Caragiale din Alba Iulia, actuala Casă de Cultură a Studenţilor.

Printre personalităţile care au solicitat în scris Primăriei din Alba Iulia închirierea sălii pentru spectacole se numără şi Constantin Tănase, care în 1940 conducea Teatrul „Cărăbuş “ din Bucureşti. Actorii de la „Cărăbuş “ au jucat la Alba Iulia două spectacole: “Curaj Tănase“ şi „ Radio Tănase“.

„Am onoarea de a vă ruga să bine-voiţi a aproba sala teatrului , rugându-vă totodată a face toate înlesnirile posibile, având cheltuieli enorme“, se arată în solicitrea adresată Primăriei Alba Iulia, la 15 octombrie 1940.

image

Taxa îngrijitorului sălii, obligatorie

Publicul din acea vreme a avut parte de spectacole jucate de trupe de teatru din Bucureşti, Cluj, Tîrgu Mureş,  Craiova şi chiar din Cernăuţi.

Documentele de arhivă arată că închirierea Sălii Caragiale, care avea 70 de fotolii şi 260 de scaune, se făcea contra unor sume cuprinse între 100 şi 500 de lei.  Solicitanţii trebuiau să plătească între 50 şi 100 de lei taxa pompierilor şi alţi 200 de lei îngrijitorului sălii.

image

În plus, trebuiau să-şi procure lemnele necesare pentru încălzirea sălii.

image

„Aproape toţi cei care doreau să închirieze Sala Caragiale cerau să fie scutiţi de plata taxelor. Unii mai solicitau, în plus, încălzirea gratuită şi chiar un ajutor material, invocând cheltuielile mari pe care le implică spectacolele, dar şi caracterul moral şi cultural al acestora. Scutiţi erau doar organizatorii de spectacole religioase, caritabile sau pentru studenţii refugiaţi din Basarabia şi Bucovina“, a explicat Dana Zecheru, şeful Arhivelor Naţionale Alba.

„Vă rugăm a aproba o subvenţie necesară acoperii cheltuielilor pentru organizarea spectacolului «Maica Taisia», în care se biciuiesc viciile şi moravurile de azi“, se arată în solicitarea Teatrului Religios din Bucureşti, datată 9 februarie 1940.

image

A găzduit banchetul Regal din 1922 

Unul dintre cele mai importante evenimente găzduite de-alungul existenţei sale a fost banchetul Regal din 15 octombrie 1922, după ceremonia de încoronare a regelui Ferdinand şi a reginei Maria, ca regi ai României Mari. Însemnările vremii arată că aici au fost prezente 700 de persoane: suita  reginei, diplomaţi şi oameni de cultură.

Teatrul„ Ion Luca Caragiale“  din Alba Iulia  a fost ridicat în 1904 de Fundaţia Parcului şi a funcţionat sub patronajul marelui dramaturg până în 1950. Ulterior, aici au funcţionat, în paralel, Casa de Cultură a oraşului şi un cinematograf.

Clădirea găzduieşte acum Casa de Cultură a Studenţilor.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite