Numărul virozelor a crescut cu 15 procente în Alba. Au ajuns primele vaccinuri antigripale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima elevă a leşinat la 10 minute după ce şi-a făcut vaccinul
Prima elevă a leşinat la 10 minute după ce şi-a făcut vaccinul

Medicii din Alba au consultat în ultima lună tot mai multe persoane care s-au îmbolnăvit de infecții respiratorii (viroze) și de prenumonie. Numărul cazurilor a urcat constant de la începutul lunii octombrie, perioadă care a însemnat și începutul unui val de frig.

Dacă în săptămâna 10-16 octombrie,  se înregistrau 2.066 cazuri raportate de viroze, dintre care în 47 a fost nevoie de internarea în spital a bolnavilor, cifra a crescut în următaoarea săptămână. Mai exact  la 2437 şi 62 de internări. În perioada 24-30 octombrie au fost 2478 de viroze din care 68 cu internare.

Și numărul pneumoniilor este mai mare, de la 216 cu 48 de internări la 339 cazuri și 68 de internări.

Grupa de vârstă cu cele mai multe cazuri de afecţiuni respiratorii este cea cuprinsă între 15-49 ani. Numărul cel mai mare de internări a fost la grupa de vârstă cuprinsă între 2-4 ani.

Statistica a fost întocmită în urma raportărilor făcute de medici către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba . Medicii susţin că cifrele nu sunt însă îngrijorătoare pentru această perioadă a anului, mai ales că nu au existat până acum cazuri de gripă.

Sfaturile medicilor

Pentru a evita îmbolnăvirea cu gripă, specialiștii recomandă în primul rând vaccinarea antigripală, o procedură gratuită. Direcția de Sănătate Publică Alba a solicitat deja Ministerului Sănătății 6.500 de doze de vaccin. „Campania de vaccinare antigripală se derulează prin cabinetele medicilor de familie. Într-o primă etapă, conform recomandărilor Ministerului Sănătăţii, vor fi vaccinate persoanele care au vârsta peste 65 de ani“, a precizat Cristina Galoşm, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba.

Medicii recomandă respectarea măsurilor de igienă personală: spălarea frecventă cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor - indicate fiind cele de unică folosință - în caz de strănut și/sau tuse. Specialiştii spun să evităm zonele aglomerate şi să avem o alimentație bogată în proteine, legume și fructe.




Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite