Noul drapel al judeţului este format din roşu şi alb

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drapelul va fi arborat şi în Cetate
Drapelul va fi arborat şi în Cetate

Judeţul Alba are un nou drapel în culorile alb şi roşu. Comisia judeţeană pentru analizare proiectelor de stemă a ales această variantă după ce s-a sesizat că aceste culori predomină în istoria judeţului, dar şi în numele acestuia.

Alb şi roşu sunt culorile care alcătuiesc drapelul judeţului. În raportul de specialitate al proiectului aprobat de consilierii judeţeni, sunt trecute motivele pentru care au fost alese aceste culori.

Roşu: culoarea imperială şi regală. Alba Iulia este fosta capitală a Daciei Roman, a voievodatului şi apoi a Principatului Transilvaniei. Alba Iulia este locul încoronării regilor României Mari, culoarea roşie domină spectrul de culoare al coroanei de oţel a regelui Ferdinand.

Culoarea albă se regăseşte în numele judeţului şi a municipiului reşedinţă de judeţ. Calcarul Alb folosit la construcţia castrului roman Apulum a dus la denumirile de Bălgrad, Gyulafehérvár, Weissenburg, Alba Carolina, Alba Iulia, „alb“ revenind permanent de-a lungul epocilor istorice în denumirea oraşului.

Aceste propuneri au fost analizate şi aprobate de Comisia judeţeană pentru analizare proiectelor de stemă. Noul drapel al judeţului are fondul roşu cu un decupaj triunghiular alb pe care se găseşte stema judeţului. Drapelul va fi fixat pe suport cu partea albă.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite