Norvegia pune umărul la restaurarea Cetăţii din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poarta a V-a este ascunsă undeva între curtea Grădiniţei nr. 8 şi teatrul de vară.
Poarta a V-a este ascunsă undeva între curtea Grădiniţei nr. 8 şi teatrul de vară.

Investiţia va cuprinde reabilitarea porţii şi a zonei din jurul monumentului. Poarta a V-a va fi redată circuitului public cu sprijin financiar de la guvernul norvegian. Condiţia impusă de finanţator este ca în cadrul proiectului să fie angajaţi 20 de tineri proveniţi din sistemul instituţionalizat de stat

Investiţiile în restaurarea şi punerea în valoare a Cetăţii din Alba Iulia vor continua şi în 2010. Traseul celor patru porţi va fi completat până la sfârşitul anului şi cu Poarta a V-a. Ascunsă după bălării, undeva în curtea Grădiniţei nr. 8 şi în zona din apropierea teatrului de vară, poarta va fi restaurată şi redată circuitului public.

20 de tineri defavorizaţi angajaţi în proiect

Consiliul local Alba Iulia a aprobat documentaţia tehnico-economică pentru restaurarea generală a porţii. Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 766.000 de euro, iar cea mai mare parte a banilor provin dintr-o donaţie a guvernului Norvegiei prin intermediul unui program denumit „Mecanismul Financiar în Spaţiul Economic European“.

Poarta a V-a a Cetăţii

Donatorul principal în cadrul acestui program în valoare de 50 de milioane de euro este Norvegia, iar unul din domeniile pentru care se poate obţine finanţare este conservarea patrimoniului cultural european. Valoarea donaţiei în cadrul proiectului pentru Cetatea din Alba Iulia este de 700.000 de euro. Condiţia impusă de finanţator este ca în cadrul proiectului să fie angajaţi 20 de tineri proveniţi din sistemul instituţionalizat de stat, care ar urma să înveţe o meserie şi să primească o şansă pentru viitor. Investiţia este administrată de Primăria Alba Iulia împreună cu Ministerul Culturii şi Cultelor.

Inclusă în Traseul Porţilor

„Conform documentaţiei tehnico-economice se propune punerea în valoare a Porţii a V-a prin restaurarea sa şi includerea în circuitul de vizitare de tip cultural Traseul Porţilor, prevăzându-se lucrări specifice de refacere a coronamentului invadat de vegetaţie, a podului mobil, reabilitarea pieselor metalice, a elementelor ornamentale de arhitectură şi realizarea unui sistem de iluminat arhitectural“, a spus Silvia Moldovan, directorul Direcţiei Tehnice din cadrul primăriei.

image

Specialiştii care lucrează la restaurarea unor monumente din Cetate văd în acest proiect o continuare a investiţiilor deja finalizate. „În cel mult doi ani, întregul ansamblu al Cetăţii va avea o nouă înfăţişare. După poarta a V-a va urma şi poarta a VI-a, astfel încât întregul traseu al porţilor va deveni realitate“, a spus arhitectul Dan Sabău.

Pentru locuitorii din Alba Iulia, Poarta a V-a a Cetăţii reprezintă o mare necunoscută. „Am auzit că există această poartă, dar până acum nu am văzut-o. Probabil că e undeva într-o zonă care nu este circulată. Dacă va fi restaurată voi merge cu siguranţă să o vizitez“, a spus Adrian Neag, în vârstă de 36 de ani, de profesie inginer. Până acum, în restaurarea primelor patru porţi ale Cetăţii s-a investit suma de peste 6 milioane de lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite