Şoferii cumpără staţii de emisie-recepţie pentru a „depista“ noile radare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noile radare ale poliţiei creează panică în rândul şoferilor care caută soluţii să nu fie „depistaţi“ în trafic depăşind limita de viteză. Pentru a nu ajunge să plătească amenzi albaiulienii au găsit o soluţie destul de costisitoare: staţiile de emisie-recepţie.

Clasicele detectoare de radare nu le mai folosesc şoferilor odată ce pe şoselele din judeţul Alba au fost puse în funcţiune 10 radare „invizibile“, care sunt detectate de clasicele detectoare tardiv. De când s-a făcut anunţul şoferii albaiulieni nu mai au linişte şi caută soluţii să poate depista noile radare.

Un echipament care să facă posibil acest lucru nu există încă pe piaţă, însă şoferii nu s-au lăsat pe mâna soartei şi au apelat la staţiile de emisie recepţie. Toţi conducătorii auto care au un astfel de echipament pot comunica între ei pe o anumită frecvenţă. În acest fel şoferii se pot avertiza între ei de prezenţa unui radar.

Iosif Oancea

„Am un Hyundai Tucson şi călătoresc foarte mult prin ţară în interes de serviciu. Nu pot circula cu 50 la oră în condiţiile în care timpul nu îmi permite. Pentru a evita orice situaţie de a intra în raza radarului mi-am achiziţionat o staţie de emisie recepţie cu antenă“, a afirmat Vasile Muntean, 37 ani, din Alba Iulia.

Cresc vânzările

În timp ce şoferii caută soluţii, vânzările echipamentelor de staţii emisie recepţie încep să crească. „Oamenii încă nu ştiu la cine să apeleze şi ce să caute, dar de când au apărut primele zvonuri că vor exista radare invizibile au început să curgă comenziile. Dacă înainte distribuiam între 100 şi 200 de staţii, azi comenziile pe o lună ajung şi la 260 pe lună“, a explicat Mircea Dan, director de vânzări la firma Dazz Group.

Acesta susţine că încet şi magazinele de piese auto se vor reprofila pe astfel de echipamente. „În prezent astfel de staţii se găsesc cel mai degrabă la montatori, dar în curând ele vor intra şi în magazine“, a mai spus distribuitorul. „Dacă vom avea comenzi vom aduce astfel de aparate cu siguranţă. Oamenii au început să întrebe şi ne gândim serios să aducem în magazin astfel de staţii“, a explicat Ioana Stan, 41 ani, vânzătoare într-un magazin de piese auto din centrul municipiului Alba Iulia.

Iosif Oancea

„Nu e nimic greşit că şoferii folosesc aceste staţii de emisie-recepţie. Amenzile sunt usturătoare, iar cu ajutorul staţiilor reuşesc să se anunţe între ei în timp util şi astfel nu ajung să răspundă în faţa poliţiştilor. Eu sunt taximetrist de 7 ani şi îmi anunţ întotdeauna colegii de radare. Nu mă deranjează că aceeaşi frecvenţă vor putea auzi şi alţi şoferi. Le vom fi de folos şi ne vor fi de folos“, a afirmat Iosif Oancea, taximetrist.

Preţul stabilit de funcţii şi putere

Preţul unei staţii de emisie recepţie auto, se stabileşte în funcţie de raza de acoperire şi de puterea semnalului. Cel mai ieftin aparat costă 300 de lei, iar cel performat poate ajunge suma de 1.800 de lei. Staţiile funcţionează pe mai multe frecvenţe prin care şoferii pot comunica între ei, de la distanţe de la 8 la 20 km. O staţie de emisie recepţie este compusă dintr-o antenă de exterior cu care se transmite semnalul pe unde radio, aparatul care preia semnalul şi un microfon prin care pot comunica una sau mai multe persoane. 

„Aceste staţii nu sunt bunuri care să se supună confiscării în momentul în care conducătorii auto sunt opriţi de poliţişti, iar aceştia constată că deţin astfel de aparatură. Aceasta nu intră pe frevenţele pe care emite poliţia“, a explicat Inspector Principal Dorin Davidaş, împuternicit să îndeplinească atribuţiile şefului Serviciului Rutier Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite